Голяма изненада! Къде БГ имотите литнаха в небесата

Водачът в класацията е неочакван

Голяма изненада! Къде БГ имотите литнаха в небесата | StandartNews.com

През последното тримесечие на 2022 година цените на жилищата в страната са се увеличили с 0.4% спрямо третото тримесечие на миналата година. За една година обаче имотите са поскъпнали с 13.4 на сто, става ясно от данните на Националния статистически институт /НСИ/. 

Изненадващо е обаче къде недвижимостите са регистрирали най-голям скок през четвъртото тримесечие на миналата година. Това е Стара Загора /+7.4%/, следвана от градовете Бургас и Варна - съответно с (+4.7%) и (+2.1%). При това, статистиката не отчита сделките в курортни комплекси. В Пловдив поскъпването е едва 0.2 на сто, в Русе – 1.8%.

От шестте града с население над 120 000 жители, които НСИ следи, понижение на цените се наблюдава единствено в град София /минус 2.5%/. 

Експертите в имотния бранш смятат, че тази година пазарът ще е далеч по-спокоен и балансиран, а ценовите рекорди са останали в 2022 година. Потенциална спирачка за повече сделки биха могли да бъдат повишените лихви по ипотечни кредити, но у нас този процес се случва бавно и плавно. Засега по-високи лихви заплащат само новите кредитополучатели, а банките не са пипали условията по стари договори. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай