Голям удар по борсите! Нещо неочаквано

Свързано е с драмата с цените

Голям удар по борсите! Нещо неочаквано | StandartNews.com

Най-вероятно мерките, които правителството обяви, както и първите масирани проверки по веригата на хранителни стоки до магазините, дават резултат, защото цените на едро на храните по стоковите борси и тържищата се понижиха за пръв път през отминалата работна седмица (13-17 март), след седем седмици на непрекъснато повишаване.

За отбелязване е, че пазарът на храни на едро, към който претенциите за спекула са незначителни, демонстрира трайно нарастване на цените в продължение на 22 поредни седмици, с едно прекъсване в средата на януари (16-20), когато храните по стоковите тържища поевтиняха макар и слабо за първи път след 15 поредни седмици на непрекъснато поскъпване. Това показват данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

От млечните и месните храни и варивата най-много е нараснала цената на яйцата, а най-много е поевтиняло брашното тип 500; при плодовете най-много са поскъпнали ябълките, а най-много са поевтинели бананите; при зеленчуците най-много се е повишила цената на зрелия кромид лук, а най-много са поевтинели оранжерийните домати.

През отминалата работна седмица разликите на цените на храните на едро по области отново са ускорили своето нарастване, след две седмици преди това беше регистрирано забавяне на повишаването на разликите. Най-голяма е разликата при кравето сирене (15.90 лева спрямо 8.57 лева в предходната седмица), следва кашкавалът "Витоша" (13.20 лева спрямо 16.30 лева в предходната седмица), при каймата смес (5.50 лева спрямо 3.35 лева в предходната седмица).

Годишната равносметка показва, че през последните три месеца на 2022 година - октомври, ноември и декември, храните на едро са поскъпвали съответно с 2.54%, 3.37% и с 2%.

От началото на годината до 17 март цените на едро на храните са нараснали със 7.17 на сто, а на годишна база, спрямо 17 март 2022 година цените на едро са се повишили с 21.77 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай