Гледат бюджета от днес. Нови пенсии от 1 юли

Увеличават обезщетенията за безработица, майчинството и детските надбавки

Гледат бюджета от днес. Нови пенсии от 1 юли | StandartNews.com

Бюджет 2022 влиза в ресорната парламентарна комисия на първо четене днес. Очакванията са проектозаконът за бюджета да бъде приет от парламента до края на февруари или най-късно в началото на март. Промените ще влязат в сила от 1 април. Дотогава са в сила разпоредбите на Бюджет 2021, който действа до края на март.

От 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани по швейцарското правило - с 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Според предварителните изчисления увеличението ще бъде с 6,1%. Това е заложено в бюджета за 2022 г.

Разчетите показват, че увеличението няма да покрие отпадането на ковид добавките от 60 лв., които ще дават само до юни. "Работим пенсиите да не бъдат намалени от 1 юли след отпадането на ковид добавката от 60 лв.", каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той обясни, че работна група разглежда десетки варианти за преизчисляване на пенсиите. Целта е да бъдат избрани най-добрите два-три варианта, които да бъдат предложени на Народното събрание.Сред вариантите за определяне размера на новите пенсии е преизчисляването им на база средния осигурителен доход през 2018 г. или 2019 г.

Друг вариант е да се увеличи тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,35 на 1,5.Проблемът е, че в момента над половината пенсионери взимат минималната пенсия от 370 лв. Ако минималната сума за всеки пенсионер бъде увеличена така, че да стане равна на сегашната минимална пенсия плюс добавката от 60 лв., делът на хората, които ще взимат минимална пенсия, без значение какви осигуровки са плащали, ще стане още по-голям, пише "Труд".

Обсъжда се и вариант хората, чиито пенсии са по-ниски от прага на бедност, да получават социални добавки, ако нямат други доходи. Защо социално да се подпомага пенсионер, който взима 370 лв. пенсия, но работи и получава други доходи, коментира министър Гьоков. „През 2022 г. средната пенсия се очаква да стигне 574 лв., без да се включват ковид добавките от 60 лв. Това ще се случи при условие, че не бъдат предприети други решения за осъвременяване на пенсиите от 1 юли, извън заложените в проектобюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО)“, каза още министърът на труда след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той подчерта, че „правителството има намерение да предложи други варианти за увеличаване на пенсиите, които да доведат до по-голям ръст от прогнозния 6,1% от средата на годината“.Министър Гьоков посочи, че „през настоящата година разходите по бюджета на ДОО ще надхвърлят 16,853 млрд. лв., от които 14,120 млрд. лв. са за изплащане на пенсии. Най-голям тласък върху нарастването на разходите за пенсия са промените, влезли в сила от 25 декември миналата година“.

 Друга новина от бюджет 2022 е, че от 1 април 2022 г. минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 12 на близо 18 лв. "Това стана след много сериозни дебати на НСТС. Ще се увеличи и размерът на максималното обезщетение – от 74,29 лв. на 85,71 лв.

Нараства и размерът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 650 на 710 лв. Планирани са 300 млн. за удължаването на мярката 60/40“, каза още министър Гьоков. По нея до момента са подкрепени „близо 13 500 предприятия за запазването на работните места на около 327 000 работници и служители“. Максималният осигурителен праг става 3 400 лева.Министър Гьоков представи и най-важните параметри по проекта на бюджета на МТСП за 2022 г., чийто разходен таван е 2 186 996 800 лв. и се увеличава с близо 350 млн. лв. в сравнение с 2021 г. „90% от тази сума е за обезпечаване на социални разходи – обезщетения и помощи, социално подпомагане и подкепа за хората. В това число влизат и целеви помощи за отопление, мерките за активна политика на пазара на труда и за субсидиране на нефинансови организации и организации с нестопанска цел по Закона за хората с увреждания“, каза министър Гьоков.Той посочи, че към 73 млн. лв. за финансиране на Националния план за действие по заетостта са предвидени допълнителни разходи в централния бюджет от 110 млн. лв. за мярката „Запази ме". Така общите разходи за активна политика могат да нараснат до таван от 183 млн. лв. и да се доближат до размерите от 2008 г.

Министър Гьоков подчерта, че социалните разходи се увеличават с 280 млн. лв. спрямо 2021 г. и през 2022 г. се планира да достигнат общо 984 млн. лв. По Механизма за лична помощ по закон е отчетено увеличаване на коефициента за определяне на възнаграждението на личните асистенти от 1,2 на 1,4 от минималната заплата.Гьоков обясни, че се предвижда увеличаване с над 20% на размера на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование. За семейства с едно дете помощта ще се повиши от 40 лв. на 50 лв., за семейства с две деца – от 90 лв. на 110 лв., за семейства с три деца – от 135 лв. на 165 лв. и за семейства с четири деца – от 145 лв. на 175 лв. Запазва се принципът за увеличение на размера на помощта с 20 лв. за всяко следващо след четвърто дете в семейството.Паралелно с това се предлага със 100 лв. или с над 20% да се увеличи и подоходният критерий за получаване на месечни семейни помощи за деца. Право на такава подкрепа ще имат семейства, в които доходът на човек е 510 лв. Семействата с доходи от 510,01 лв. до 610 лв. ще могат да получат 80 на сто от пълния размер на помощта, обясни министър Георги Гьоков.

За първи път: Насърчават учениците за участие в спортни състезания

Образованието остава ключов приоритет в Бюджет 2022. За първи път ще се отделят средства за специална програма, която ще насърчава участието на учениците в спортни състезания. Предвижда се увеличение на заплатите на педагогическите специалисти до 125% от средната работна заплата за страната. Предвидени са и средства за здравеопазването, а по редица пера – например по договорите за ваксини, са заложени плащания по вече съществуващи договори.

Пада данъкът върху лихвите, промени за "уикенд"

Данъчните ставки остават такива, каквито са в момента в общия случай. Както неведнъж е подчертавано, ще отпадне данъкът върху лихвите по спестяванията и ще има ограничаване на данък „уикенд“, който няма как да отпадне заради европейски изисквания, уточни финансовият министър Асен Василев.

През лятото предстои актуализация

Финансовият министър Асен Василев припомни, че през лятото предстои актуализация на бюджета. „Голяма част от политиките, които управлението иска да води, няма как да бъдат остойностени и заложени в този бюджет поради краткото време. Така че имаме предвидена актуализация в средата на годината, където всички политики да бъдат остойностени и заложени в един размер. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат остойностени към момента и които са ключови за съответните министерства“, каза Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай