Глад за ниви

Глад за ниви | StandartNews.com

 

София. Глад за ниви отчитат брокерите на недвижими имоти. Търсенето на земеделски земи значително нараства, каза експертът по продажба на недвижими имоти Николина Стойнева. Тенденцията за покачване цените на земеделските земи е резултат именно на повечето запитвания за този вид имоти, допълва тя пред "Фокус".

Според брокерите нито един експерт в момента не може да даде прогноза за това какви ще са цените на имотите за в бъдеще. Тя обаче е на мнение, че би било грешка, ако собствениците изкуствено вдигнат цените. Според експертите основната причина за увеличеното търсене е очакваната промяна на условията за финансиране на земеделието след 2014 г. Площите, заявени за подпомагане през 2013 г., ще определят каква помощ ще получават фермерите до 2020 г.

Затова и стопаните започват да се "запасяват" със земи отрано. Друга причина за търсенето на ниви за покупка е увеличеното търсене на земеделска продукция, както и поскъпването й. Фермерите се опитват да увеличат площите, върху които отглеждат различни култури, за да могат да осигурят достатъчно продукция както за вътрешния пазар, така и за износ. Това от своя страна се очаква да рефлектира положително на външнотърговския ни баланс. Оттам и постъпленията в бюджета на страната вероятно ще се увеличат, коментират земеделските стопани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай