Германия готова за кризата с газа: Защитава фирмите, пази хората

Регламентът трябва да бъде приет от Бундестага тази седмица

Германия готова за кризата с газа: Защитава фирмите, пази хората | StandartNews.com

Германското правителство планира създаването на защитен чадър за енергийните компании. Според проектозакона, с който германският икономически всекидневник Handelsblatt разполага, държавата трябва да може да участва в дружествата, както направи с помощта за коронакризата. В такъв случай федералното правителство би могло да подпомага дружествата от критичната инфраструктура чрез акции или т. нар. негласни участия, т.е. без право на глас, пише investor.bg.

Дори и Uniper да не се споменава поименно, законопроектът има за цел да предотврати застрашителния дисбаланс на най-големия германски търговец на газ, който снабдява стотици общински комунални услуги, доставчици на енергия и дружества. Само преди няколко дни компанията, листната на индекса MDax, поиска държавна помощ. Експертите смятат, че Uniper губи до 900 милиона евро месечно.

След намаляването на доставките на руски газ компанията трябва да се снабдява със скъпи заместители на пазара, но не може да прехвърли разходите на потребителите. Само в четвъртък следобед, след като стана известно искането за държавна помощ, цената на акциите на Uniper се срина с около една четвърт.

Проектозаконът премахва пречките пред бързото участие на федералното правителство в интерес на сигурността на доставките. Например федералното правителство ще бъде освободено от задължението да отправи предложение за поглъщане към всички акционери веднага след като придобие контрол.

Тихите участия са възможни и без одобрението на общото събрание. Годишните общи събрания следва също така да могат да решават, че федералното правителство може да записва нови акции при специални условия под моментната пазарна цена на акциите.

Предложението на Федералното министерство на икономиката и технологиите, на Федералното министерство на финансите и на канцлерството е срещнало одобрението на коалиционните партии, твърдят източници на медията. Регламентът трябва да бъде приет от Бундестага тази седмица - последната сесия на Бундестага преди лятната ваканция.

Защо се стигна до нуждата от тази помощ?

Предисторията на новите проектозакони е огромното изкривяване на енергийните пазари, особено на пазара на природен газ. Само преди няколко дни Uniper поиска официално държавна помощ.

Тъй като Русия драстично е намалила доставките на газ за Uniper, компанията може да изпълни задълженията си за доставка само чрез покупки на спот пазара. Газът, който се търгува там, е значително по-скъп. Базираната в Дюселдорф енергийна компания е най-големият вносител на газ от Русия в Германия.

Сега нов регламент в Закона за енергийната сигурност (EnSiG) трябва да улесни влизането на държавата. Той се отнася до спасителните мерки в борбата с икономическите последици от кризата с коронавируса. Сред инструментите, разработени през 2020 г., е Фондът за икономическо стабилизиране (WSF).

Най-известният случай на WSF е участието на държавата в Lufthansa. През 2020 г. федералното правителство придоби дял в концерна чрез WSF, за да подкрепи най-голямата авиокомпания в Европа по време на пандемията.

Правителството подкрепи авиокомпанията с общо 9 млрд. евро, голяма част от които бяха държавни гаранции, но Швейцария и Австрия също дадоха пари. Но федералното правителство придоби и около 20% от акциите на Lufthansa, от които 14 месеца по-късно продаде 5% с голяма печалба.

Според проекта за нов член 29 от Закона за енергийната сигурност (EnSiG) дружествата за критична инфраструктура могат да бъдат подпомагани от федералното правителство чрез акции или негласни участия. Според проекта това трябва да стане дори по-бързо, отколкото по време на кризата с коронавируса. Пречките пред бързото участие на федералното правителство ще бъдат премахнати в интерес на сигурността на доставките, се казва още в обяснителния меморандум.

Целта на предвидените мерки за стабилизиране е да се гарантира сигурността на доставките и да се спасят доставчиците на критична инфраструктура. Това обаче не трябва да става против волята на дружеството. Заявлението се подава до Федералното министерство на икономиката, след което се съгласува с Министерството на финансите и канцлерството. Мерките за стабилизиране имат за цел да дадат на дружеството перспектива да продължи да функционира като действащо предприятие.

Какво още се предвижда?

В проектозакона се предоставят множество улеснения, за да може да се действа бързо в случай на поемане на задължение. Например федералното правителство ще бъде освободено от задължението да отправи оферта за поглъщане към всички акционери веднага след като придобие контрол. Тихите участия са възможни и без одобрението на общото събрание. Годишните общи събрания следва също така да могат да решават, че федералното правителство може да закупи нови акции при специални условия, по-ниски от цената на акциите.

Освен това участващите в коалицията парламентарни групи се стремят към въвеждане на система за текущо плащане, за да се разпредели тежестта на високите цени на газа между всички потребители. По информация на Handelsblatt съответната формулировка на Федералното министерство на икономиката и технологиите е получила принципното одобрение и на трите правителствени фракции. Въпреки това все още може да има различия. В понеделник следобед коалиционните фракции заявиха, че все още работят по различни изменения.

Михаел Крузе, говорител по енергийната политика на парламентарната група на свободните демократи, заяви пред Handelsblatt: „Целта на нашите съвместни усилия трябва да бъде да ограничим щетите от големите колебания в цените на газа за нашата икономика. В този контекст ние предоставяме на правителството инструменти, които да обмисли внимателно“.

Uniper вече получи кредитни гаранции на стойност милиарди. Понастоящем компанията обсъжда с Федералното министерство на икономиката по-нататъшно държавно финансиране. Възможна е дори инвестиция от страна на федералното правителство.

Междувременно стана ясно, че германски енергоинтензивни компании ще могат да кандидатстват до края на август за държавна помощ в размер до 50 млн. евро (52,10 млн. долара) за всяка от тях, за да се справят с нарастващите разходи за газ и електроенергия, показва документ на Министерството на икономиката, видян от Ройтерс в понеделник.

Субсидиите ще бъдат отпускани в зависимост от степента на въздействие върху компаниите на ръста на цените на енергоизточниците, причинен от противопоставянето между Запада и Москва след нахлуването на Русия в Украйна, се казва в документа. 

Още през април германското правителство обяви, че планира да предложи помощ на стойност над 100 млрд. евро като "защитен щит" за компаниите. За енергоемките отрасли се планира временно субсидиране на разходите, а в началото на юни министерството на икономиката съобщи, че е заделило 4 млрд. евро за този сектор. В документа се предвижда техните сметки за енергия от февруари до септември ще бъдат разгледани, за да се определи какъв размер на помощта ще получат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай