Георги Котев: "Белене" е параван за кражбите в АЕЦ "Козлодуй"

Георги Котев: "Белене" е параван за кражбите в АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

София. АЕЦ "Белене" е параван за голямото крадене в АЕЦ "Козлодуй". Това обяви Георги Котев  в предаването "Лице в лице" по бТВ.

На въпроса на водещите дали в „Белене" са били източени най-много средства, Котев насочи вниманието към АЕЦ „Козлодуй".

"Да, краде се от всичко, от всяко едно предприятие, но когато то действа, винаги се краде много повече", добави Котев. Той обясни, че в момента действащата централа точи много повече средства отколкото „Белене".

Събеседникът на Цветанка Ризова и Димитър Цонев обяви, че именно той е разкил схемата за кражба от рециклирано ядрено гориво в „Козлодуй". Той даде пример с чуждестранна фармацевтична компания. Ако тя иска да пусне нов продукт в страната ни, тя прави нужните тестове. Същото е и с ядреното гориво, но тестването е станало в България., обясни Котев.

"Убеден съм на 100 процента в това, което казвам. Заради експеримента Русия би трябвало да плаща на АЕЦ „Козлодуй". Вместо това „Козлодуй" плаща", уточни Котев. Той обясни, че много над 2 милиарда лева е получила Русия от АЕЦ „Козлодуй" за последните 9 години- от 2004 досега.

Има и една друга схема за ядрено гориво., увери Котев. Той уточни, че преди две години централата ни го е на Русия, практически за жълти стотинки. Става въпрос за ядрено гориво от спрените 3 и 4 блок. Това е направено умишлено, категоричен е Котев.

"Има и една друга схема за ядрено гориво", увери Котев. Той уточни, че преди две години централата ни го продала на Русия, практически за жълти стотинки. Става въпрос за ядрено гориво от спрените 3 и 4 блок. "Това е направено умишлено", категоричен е Котев.

Ядреният експерт уточни, че ядрената енергетика е черната дупка на българската икономика. Той сигнализира и за управата на АЕЦ „Козлодуй", в която много хора заемат важни постове без дори да имат компетенциите за това. За пример той даде председателката на съвета на директорите на дружеството, която е едва на 28 години и е завършила екология.

Най-голямата далавера с ядрено гориво е в 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". Според Георги Котев злоупотребата може да бъде доказана много ясно чрез три основни документа. Той вече е сезирал прокуратурата за корупционната практика.

На въпроса на водещите има ли смисъл от обществения съвет по енергийните въпроси към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Котев отговори с „не". Той обясни, че до момента са минали едва 3 заседания на съвета. Той уточни, че е приел да участва в съвета, за да отстрани някои ключови фигури като действащият депутат Владимир Уручев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай