Газпром пуска "Посейдон" в Черно море

Газпром пуска "Посейдон" в Черно море | StandartNews.com

"Газпром" планира да доставя „синьо гориво" на Гърция и Италия през Черно море. 

Руският концерн „Газпром", италианската компания „Едисон" и гръцката ДЕПА подписаха меморандум за доставките на природен газ от Русия, съобщава БГНЕС. Документът е парафиран вчера в Рим по време на среща на ръководителя на „Газпром" Алексей Милер с изпълнителните директори на двете компания Марк Бенайун и Теодорос Кицакос.

В меморандума се говори за доставката на природен газ по дъното на Черно море за Гърция, а оттам – в Италия, с цел „организирането на южен маршрут за доставката на руски природен газ в Европа".  Съобщава се, че страните планират да използват резултатите от работите, които „Едисон" и ДЕПА са извършили в рамките на проекта ITGI Poseidon.

Теодорос Кицакос заяви, че новият проект ще позволи да се „усили енергийната сигурност на Европа" и да се „повиши ролята на Гърция като голям коридор за доставките на газ от различни източници и маршрути". Проектът ITGI Poseidon ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy) е газопровод в рамките на проекта "Южен газов коридор" за доставките на синьо гориво от Каспийския регион и страните от Средния изток през Турция и Гърция за Италия. Проектът предвижда строителството на морската част от газопровода ITGI по дъното на Йонийско море и обединяването на газопреносните системи на Гърция и Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай