"Газпром": Губите от "Южен поток" €3 млрд. (ОБЗОР)

"Газпром": Губите от "Южен поток" €3 млрд. (ОБЗОР) | StandartNews.com

В България няма да бъдат разкрити 6000 работни места, каза Алексей Милер

България ще загуби 3 милиарда евро инвестиции заради спирането на проекта "Южен поток". Също така ще се раздели и с приходите от 18 млрд. куб. м газ годишно, които минават през България като транзит за Гърция, Турция и Македония. Това заяви директорът на руската "Газпром" Алексей Милер в интервю за "Вести в събота". И допълни: "Въпросът за спирането на "Южен поток" е напълно затворен. Европейският съюз подари на Турция кранчето на газа за Европа".

"Ако говорим за България, ситуацията за страната без съмнение не е лесна. Защо? На първо място тя не само губи печалби, но и понася преки загуби - губи статута си на транзитна държава", коментира Милер. И добави, че след спирането на проекта няма да бъдат създадени и около 6000 работни места.

С решението газопроводът да мине през Турция, а не през България "Газпром" променя изцяло стратегията си за европейския газов пазар, обясни Алексей Милер. "Газпром" не иска повече да работи с крайните потребители и на страните от ЕС ще им се наложи да купуват газ на границата - той ще се продава на границата на Турция с Гърция. Знаете, насила не можеш да си мил. Ако купувачът не иска стоката да му се доставя у дома, то тогава, очевидно, ще трябва да се облече и да отиде до магазина", коментира шефът на "Газпром". Изграждането на проекта от Русия към южната ни съседка ще сведе до нула и ролята на Украйна като транзитна страна, посочи още той. Директорът на "Газпром" коментира също, че дори и "Южен поток" да бъде отново стартиран, руската страна няма гаранции, че след време отново няма да се появят проблеми.

Междувременно сръбският президент Томислав Николич заяви, че ще поиска директен разговор с руския си колега Владимир Путин за съдбата на газопровода. В интервю той подчерта, че "наистина е русофил, но това не означава, че ще загърби сръбските интереси".

Кабинетът на Пламен Орешарски е работел така, че проектът "Южен поток" да бъде убит, заяви междувременно премиерът Бойко Борисов. Пред Радио К2 Борисов обясни, че предишното правителство е "спирало проекта, правило е процедури, които не са били одобрени, и са видно неправилни и с една дума е направено всичко възможно, за да бъде убит проектът "Южен поток". "Така че, както винаги, вината си е първо в нас - българите, а после във всички останали", обобщи Борисов. И допълни, че конфликтът между Русия и Запада също има дан за спирането на "Южен поток".

Борисов припомни, че между първия и втория му мандат са минали едва година и няколко месеца, като в този период има близо 4,5 милиарда неусвоени пари по европейските фондове и близо 9 милиарда разлика в дефицитите, от 0,48% до 3,8% в момента. "Сиреч експериментът "Орешарски" или експериментът да свалиш ГЕРБ от власт с нечестни средства, като аферата "Костинброд", струва 9 милиарда нетна загуба и още толкова загуба от неусвоени пари, ако сега не успеем с Брюксел да ги договорим, така ще заминат в канала", обобщи министър-председателят.

Сп. "Икономист": Обрат заради пари

В кратък коментар авторитетното списание "Икономист" твърди, че истинската причина за обрата с "Южен поток" са парите - според изданието спадащите цени на петрола, който е основен отрасъл за Русия, предизвикват корпоративен и обществен натиск върху проекта, който никога не се е харесвал на "Газпром". "Това беше скъп проект, воден от политическа логика", пише изданието.

КОНТРА

Не е вярно, отворихме перспективата

Михаил Миков, лидер на БСП

По време на правителството на Орешарски бяха окончателно завършени оценките на въздействието върху околната среда, беше приключен проектът за изграждането на газопровода, беше издадено строителното разрешително. Това са все действия, които в последния ден на предишния парламент отваряха перспективата за "Южен поток". Имаше ситуация, в която Орешарски призова за спиране. Тогава казах публично, че това не е в компетенцията на министър-председателя.

Сега трябва да се поставят ясни искания към ЕС, защото спирането на фондовете беше част от този натиск върху България, който трябваше да докаже, че страната ни не трябва да води самостоятелна политика.

ХАЗНА

Горанов: Направихме бюджет на реалността

"Изготвихме бюджет в името на реалността - това произвеждаме, толкова събираме от хората и харчим повече, отколкото събираме - 2,5 млрд. лева дефицит за 2015 година". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за БНТ.

Горанов защити бюджета от критиките на опозицията. "Ако отворите критиките към всеки бюджет, обикновено ще видите три фрази - в бюджета няма реформи и няма амбиции. Третата е в зависимост от това дали икономическият цикъл е в едната посока или в друга, като ще се твърди за него, че или генерира растеж, или генерира инфлация. Мога да поема само обвинението, че не мога да реша всички проблеми, които хората очакват да бъдат решени в рамките на този бюджет", каза още финансовият министър.

КРИБ подкрепи разчетите

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви подкрепата си за бюджет 2015. "Той в голяма степен е добър, консервативен, попада в рамките на разбирането на Конфедерацията за бюджета в ситуацията, в която се намира страната, така че КРИБ подкрепя бюджета и пледира за устойчивост, стабилност и предсказуемост", каза Домусчиев пред Радио К2. Той продължи, че има малки забележки относно обвързването на минималната работна заплата от фиска и неувеличаването на сегашния максимален осигурителен праг, но това е било обсъдено с бюджетната комисия. "Относно протести ние сме категорично против в сегашната ситуация, защото нямаме интерес в държавата да има сътресения, напротив, на нас ни трябва една стабилност, това е добре и за хората", категоричен беше председателят на КРИБ.

Менда Стоянова

Европа ще ни защити

"Краят на проекта "Южен поток" не е дошъл", категорична бе Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. "В момента се водят позиционни действия. Лошото е, че България попада под обстрел във връзка с един сблъсък на великите сили, но пък не бива да имаме ниското самочувствие на малка държава, която не може да се защити", каза тя пред радио "Фокус". По думите й трябва постоянно да си казваме, че не сме сами, а сме част от ЕС и Съюзът не само стои за над, но и ЕС - това сме ние, и ЕС е този, който трябва да договори и да регулира своите отношения с Русия като с велика сила. Стоянова заяви още, че очаква Европа да ни защити, припомняйки посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел и положителни сигнали от там.

Божидар Лукарски

Тръбата може да се строи, но по европравила

"Южен поток" не е спрял, защото нямаме официално уверение от руска страна за това, заяви вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски пред "Дарик". Все още има вариант газопроводът да се осъществи като проект, но това трябва да стане по европейските директиви и с ясен анализ, че е изгоден за България, добави още той. И допълни още, че е резервиран към споменатото от президента на Руската федерация Владимир Путин число от 400 милиона евро, които България ще загуби. Както "Стандарт" писа, разчетите ще са готови до вторник. Според министър Лукарски действията на голяма общност като Европа, която иска нейните закони да бъдат изпълнявани на територията й, не трябва да се определят като саботаж на проекта, каквото беше определението на унгарския премиер Виктор Орбан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай