„Газпром“ отрече за смяната на Алексей Милер

Прессекретарят на компанията коментира статия за оставката, публикувана в "Комерсант"

„Газпром“ отрече за смяната на Алексей Милер | StandartNews.com

 

 

Почти седмица след като вестник „Комерсант“ излезе с гръмкото заглавие, че е възможна смяна на шефа на „Газпром“ Алексей Милер, световният газов гигант излезе с официален коментар, направен от пресссекретаря Сергей Куприянов и цитиран от „Подъем“.

„Ние не сме тези източници, на които се позовава „Комерсант“, затова нямаме какво да кажем. Ако имаше данни – щеше да има какво да се опровергава“, заявява Куприянов

„Комерсант“ написа в края на миналата година, че е възможно Милер да напусне „Газпром“ като се позова на собствени източници. Вестникът предположи, че това може да стане през май 2021 година, когато няма да бъде подновен изтичащия договор на изпълнителния директор.

Милер е начело на руския газов монополист вече 20 години. Слухове за оставката му се появяваха перманентно, но в последно време зачестиха заради влошеното финансово състояние на дружеството, написа „Комерсант“ като се позова на данни, според които за периода януари-септември 2020 година загубата на компанията е 202 милиарда рубли, а за същия период на 2019 печалбата е надхвърляла 1,1 трилиона рубли.

Според вестника финалната точка на кариерата на Милер като шеф на „Газпром“ е трябвало да бъде сложена с дострояването на газопровода „Северен поток-2“. Преди ден обаче стана ясно, че газовото трасе влезе в нова проблемна зона – норвежката компания DNV GL отказа да сертифицира газопровода заради заплаха от американските санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай