Газифициране на дома – мисията е възможна

Газифициране на дома – мисията е възможна  | StandartNews.com

След края на отоплителния сезон мнозина вече са поставили на семеен съвет въпроса дали избраният метод на отопление е ефективен. Обичайно мненията се разделят между това в полза на отоплението с климатици и други електрически уреди и това за газифицирането.

Какво да вземете предвид

Мащабите на последното, разбира се, зависят от редица фактори, основните сред които са районът, в който живеете, и дали обитавате апартамент или къща.

В допълнение е желателно да си отговорите на още два въпроса:

всички помещения ли планирате да отоплявате и каква е тяхната кубатура;

разполагате ли с повече от едно санитарно помещение (баня), в което желаете да има топла вода.

Преди да решите да преминете на газово отопление, е важно да вземете предвид и няколко допълнителни фактора – какво е изложението на жилището ви, имате ли външни стени, имате ли изолация и енергоефективни прозорци. Можете да увеличите шанса за запазване на топлината в дома си още преди да пристъпите към избор на газов уред с възможностите по Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), банка партньор на която е ОББ. С помощта на Програмата и ОББ може да кредитирате оборудването на жилището си с енергоспестяващи прозорци и външни топлоизолационни системи, като успешното им поставяне ви дава възможност да получите до 30% от дадените за това средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

Изборът на газов уред или система

Постигайки първоначалните условия за ефективно съхранение на топлината, можете да се насочите към газификация.
Ако целта ви е да отоплявате цялото си жилище в комбинация с подаване на топла вода към санитарните помещения, имайте предвид, че освен газов котел, ще трябва да се сдобиете с:

подходящи радиатори (пазарът предлага алуминиеви, чугунени и стоманени – средно мощността им е около 120 Wt при височина на реброто 50 см);

водно-отоплителна инсталация.

Допълнително, за да се обезпечи най-енергоефективна работа на газовия котел, е необходимо да се помисли и за инсталиране на подходяща автоматизирана система за управление на отоплението.

Сигурно имате още въпроси

На пръв поглед газификацията е сложен и скъпоструващ процес, но възможностите за избор на доставчици са изключително широки, а наред с това в допълнение ще получите и подробна консултация от тях. Що се отнася до средствата за това начинание и проверката дали изборът ви на газово оборудване действително отговаря на световните стандарти, решението е отново в Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL) и настоящата й банка партньор ОББ. В момента в областта на отоплението кредити и безвъзмездна финансова помощ се отпускат за финансиране на:

газови котли; отоплителни уреди, печки и котли на биомаса; охлаждащи и загряващи термопомпени системи;
газификационни системи.

Средствата можете да получите с потребителски кредит „Енергийна ефективност" на ОББ, а след приключване на вашата „Мисия:Топлина" да кандидатствате за възстановяване на до 30% от направените разходи . Достатъчно е да следвате 4 прости стъпки:

Стъпка 1 – След като изберете фирма доставчик на газово оборудване, вземете примерна оферта или проформа фактура с подробно описание.

Стъпка 2 – Посетете клон на ОББ и попълнете молба-декларация за кредит по програмата „Енергийна ефективност", като приложите оригиналната оферта или проформа фактурата.

Стъпка 3 – Получавате отговор дали сте одобрени за кредит и дали избраната система отговаря на изискванията на Програмата. При положителен отговор, получавате кредит „Енергийна ефективност" и можете да кандидатствате за безвъзмездна помощ след завършване на проекта. Ако предпочетената от вас газова система или уреди не отговарят на изискванията за ефективност на Програмата, можете да промените първоначалната оферта и да кандидатствате отново или да получите стандартен потребителски кредит, като в този случай няма да имате възможност да кандидатствате и да получите безвъзмездна помощ.

Стъпка 4 – Подайте „Искане за безвъзмездна помощ" не по-късно от 4 месеца от датата на договора за кредит (вземете образец от клон на ОББ или го изтеглете от http://ubb.bg/bg-BG/Page/645). Приложете протокола за извършен монтаж и оригиналната фактура. Независим консултант по проекта ще провери вашите документи и може да ви посети на място, а до 20 работни дни след подаване на документите, ще получите отговор за одобрената безвъзмездна помощ.

Проектът ви вече е реализиран. Освен че е финансиран лесно, може да получите част от средствата си обратно. Семейният съвет е доволен, а следващата зима ще бъде далеч по-комфортна за вас и близките ви.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност" от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ, може да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай