Гърция е остров на стабилност

Гърция е остров на стабилност | StandartNews.com

Солун. Гръцкият премиер Андонис Самарас каза на страната, че след шест години на криза, рецесията ще приключи през следващата година.

"Гърция е вече е "остров на стабилност в един все по-малко стабилен регион", заяви Самарас.

Самарас говори по време на търговския панаир в Солун, град, който е сцена на протести срещу строгите мерки за икономии в страната .

Още протести се очакват в събота - този път в подкрепа на държавните служители, които са изправени пред огромни съкращения. Четири хиляди полицаи бяха разположени на събитието, с цел да се избегне насилието .

Гръцката икономика се е свила с 23% от 2008 г. насам . Досега страната е получила два спасителни заема на обща стойност от около 240 милиарда евро.

Като условие на заемите, правителството е принудено да наложи драстични съкращения в държавната сфера и увеличение на данъците.

Гърция ще постигне бюджетен излишък тази година, зави Самарас заяви, отделно от лихвените плащания по кредитите си .

Той каза, че Гърция е постигнала най-голямото досега намаляване на бюджетния дефицит и добави, че кредиторите на страната трябва да свуршат своята работа за по-нататъшно облекчаване на дълговото бреме .

Изявлението дойде в монета на засилени демонстрации в Атина срещу политиката на правителството и след изявления на финаснови анализатори от ЕС, че Гърция ще се нуждае от минимум 10 милиарда допълнителен заем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай