Гърци се бият за наше грозде

Гърци се бият за наше грозде | StandartNews.com

Благоевград. Гърци налитат като оси на българското грозде. Комшии от южната ни съседка купуват като за световно гроздовите чепки в Петричкия и Санданския край. Производителите са доволни, защото елините дават малко по-добра цена от нашите купувачи.

Съседите предпочитат най-вече сорта "широка мелнишка", тъй като има повече сок и е идеален за приготвяне на домашни вина и ракии. Те вземат обаче и други винени сортове – "мерло" и "каберне". "През последните години тенденцията се засилва, тъй като в Гърция изкупната цена е много по-висока и за тях е по-изгодно да дойдат оттук да си купят суровината", обясни Неделчо Добрев, гроздопроизводител от село Марикостиново. Комшиите взимат скромни количества, средно по около 300-400 килограма, идват със собствен превоз, носят си и бидони. Килограм мерло и каберне се предлага на чужденците за 1-1,20 лв., но те се пазарят и смъкват до 90 стотинки-1 лев цената. За широка мелнишко лоза пък не дават повече от 65-70 стотинки, което пак е с 10-15 стотинки повече от цената, която дават родните купувачи.

Според Добрев в Гърция се отглеждат най-вече бели сортове и затова съседите идват у нас, за да купуват червено грозде, от което правят домашна ракия или го слагат като добавка към техните вина. Тази година цените на гроздето са ниски, оплакват се петричките производители. Мерлото и кабернето вървят по 70-80 стотинки, а широката мелнишка – между 45 и 55 стотинки. За разлика от минали сезони, сега гроздоберът започна със седмица-две по-рано заради сушата. „Дъжд не е валял от май месец, лозовите насаждения изсъхнаха, все едно огън е минал през тях. Затова и започнахме по-рано да го прибираме, защото гроздаците вехнат”, обясни Красимир Герчев от Марикостиново, който има 18 дка лозя.

Според него гроздето сега е много захарно, но пък малко като количество. Ако миналата година са прибрали по 600 кг от един декар, то сега ще наберат не повече от 300 кила от декар. "На гръцките купувачи им даваме сертификати, че гроздето е купено от нас, ние сме регистрирани като земеделски производители. Проблемът е, че много се пазарят. Наскоро един грък купи на 90 стотинки за килограм мерло. Продавачът му поиска още 10 стотинки за кирограм за меленето, но оня се ядоса, изсипа всичкото грозде и си тръгна", разказа лозарят Йордан Халачев от санданското серо Катунци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай