Вторник,

Финансист: С кризата и инфлацията стигаме Западна Европа по доходи

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Финансист: С кризата и инфлацията стигаме Западна Европа по доходи
A
A
A

Сегашната икономическа криза и инфлацията може да спомогнат за намаляването на разликата в доходите между България и страните от Западна Европа. Около тази прогноза се обединиха в интервю за БНТ банкерът Левон Хампарцумян и финансистът Емил Хърсев.

Според Хърсев у нас се наблюдава повишаване на доходите, което може да бъде по-голямо от инфлацията.

"Лично аз мисля, че тази година ние няма да обеднеем. Вярно, че няма и кой знае колко да забогатеем, но прогнозният ръст на доходите със сигурност е двуцифрен. Вече имаме обявени увеличения на минималната работна заплата, на пенсиите, което е импулс за увеличаване изобщо на доходите в страната и това увеличение ще е по-голямо от инфлацията, която се очаква да бъде около 5% според Европейската централна банка", обясни Хърсев. "Аз и моите колеги очакваме по-висока инфлация, но това е цифрата, с която работи ЕЦБ", допълни той.

Хампарцумян изтъкна, че инфлацията ще покачи заплатите у нас и разликата със западните държави може да намалее.

Това обаче, не е добра новина в дългосрочна перспектива, защото докато у нас заплатите се покачват, на запад има тенденцията да намаляват, предупреди Емил Хърсев.

Според Хърсев спестявания от 10 000 лв. в момента, ще струват около 9500 лв. в края на годината.

Левон Хампарцумян посъветва хората с ограничени спестявания в банки да си балансират приходите и разходите и да запазят средства като буфер.

Според него най-големият проблем за българската икономика е липсата на подготвени кадри. Затова призова възможно най-скоро да се направят максимални усилия за повишаване на нивото на образованието у нас.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички