Еврото стана на 20. Как се промениха цените при единната валута?

Някои по-евтини продукти поскъпват заради закръгляването на цените на дребно

Еврото стана на 20. Как се промениха цените при единната валута? | StandartNews.com

Единната европейска валута днес навършва 20 години. На 1 януари 2002 година гражданите на 12 държави от Европейския съюз въведоха еврото. Днес то е паричната единица на над 340 милиона души в 19 държави членки на ЕС.

Еврото е втората най-сигурна валута в света след долара. Използва се при почти 40% от трансграничните плащания и при повече от половината от износа на ЕС.

Еврото е неизменна част от ежедневието на европейците, но началото е свързано със страхове, главно за повишение на цените. Хората смятат, че намалява покупателната им способност, макар статистиката да сочи друго – единната валута позволява да се стабилизира инфлацията.

Някои по-евтини продукти поскъпват заради закръгляването на цените на дребно. Други, чиято цена е по-висока, поевтиняват. Например средната цена на френската багета е 4,30 франка (или 0,66 евро) през 2001 година, а 20 години по-късно цената ѝ е 90 евроцента.

Тези 20 години не винаги са безоблачни – по-малко от десет години след въвеждането му, еврото е застигнато от тежка финансова криза, в центъра на която е Гърция. Но в крайна сметка именно еврото и общите усилия в ЕС спасяват южната ни съседка от дълговата криза.

"Нашата обща валута, еврото, гради мостове между европейците и отваря врати към света. Може би също си спомняте усещането, когато за първи поехме евробанкнотите в ръцете си. От една страна видях мост, а от друга - врата. Мост и врата. И двете са символ на Европа, символ на нашия Съюз", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай