Европейската банка с исторически ход. Какво става с кредитите

Политиците в ЕЦБ ще разгледат как пазарът усвоява този внезапен спад на паричната маса

Европейската банка с исторически ход. Какво става с кредитите | StandartNews.com

Европейската централна банка започва най-голямото в историята си теглене на пари от банковата система на еврозоната. Финансовата институция дава възможност на търговските банки да изплатят стотици милиарди евро заеми, пише Reuters, цитирана от economic.bg.

Ходът е част от усилията на ЕЦБ да се бори с рекордно високата инфлация в еврозоната чрез повишаване на цената на кредита и е първата стъпка към изчистване на още повече ликвидност през следващата година чрез съкращаване на нейния портфейл от облигации на стойност няколко трилиона евро.

Централната банка на еврозоната ще обяви по-късно колко търговски банки планират да изплатят част от отпуснатите през годините кредити на обща стойностс 2.1 трилиона евро, които са взели по нейните целеви дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO).

Докато това ранно погасяване на заемите по TLTRO е доброволно, ЕЦБ даде на банките стимул да се отърват от тези кредити, като им отне лихвената субсидия миналия месец.

Анализаторите очакват банките да изплатят около половин трилион евро заеми по TLTRO през тази седмица, което ще направи това най-големият спад в излишната ликвидност от началото на записите през 2000 г.

Политиците в ЕЦБ ще разгледат как пазарът усвоява този внезапен спад на паричната маса, за да преценят колко бързо могат да продължат с отмяната на Програмата на ЕЦБ за закупуване на активи на стойност 3.3 трилиона евро, която ще обсъдят на срещата си на 15 декември.

Най-голямо въздействие от изплащанията ще се види в периферните страни, където по-голяма част от техните държавни облигации ще се върнат на пазара, след като са били заключени в ЕЦБ като обезпечение за заемите по TLTRO.

Ясно е, че Италия, Испания, Португалия и Гърция ще пострадат от големите изплащания, докато въздействието ще бъде по-малко за Германия и Франция“, каза Луис Харо, стратег в Credit Agricole.

Но той предупреди, че има по-малък стимул за банките в Южна Европа да изплащат по-рано кредитите си, тъй като те разчитат на TLTRO за своето финансиране в по-голяма степен, отколкото техните северни конкуренти.

Парични пазари

Другият фокус на ЕЦБ ще бъдат паричните пазари, на които банките си отпускат краткосрочни заеми.

Тези пазари бяха възпрепятствани с години от политиката на ЕЦБ, тъй като банките не можеха да намерят висококачествени облигации, които да използват като обезпечение за вземане на заеми, или нямаха стимул да го направят, когато можеха просто да използват TLTRO за субсидирани заеми.

Антоан Буве, стратег в ING, каза, че всяко изплащане по TLTRO над 500 милиарда евро ще облекчи опасенията относно недостига на обезпечения, но също така ще направи лихвените проценти Euribor, които банките си таксуват една на друга, по-високи.

Ако изплащанията по TLTRO доведат до някои индикации за стрес на паричния пазар, ЕЦБ може да реши да въведе нов инструмент като предпазен механизъм, който да замени TLTRO, но с много по-малко щедри условия“, добави той.

Но Марко Бранколини, стратег в Nomura, казва, че не вижда „голямо въздействие“, дори ако банките изплатят 600 милиарда евро.

Той цитира проучване на ЕЦБ от миналия април, което показва, че 56% от банките са казали, че са използвали пари по TLTRO за отпускане на заеми на нефинансовия частен сектор, а 44% са казали, че са депозирали част от тях в ЕЦБ.

„Последното е частта, която трябва да бъде изплатена, с ограничени последици за реалната икономика“, каза Бранколини.

Само ограничено количество от средствата по TLTRO бяха използвани за закупуване на облигации: банките едва ли ще отпуснат тези позиции, тъй като това би кристализирало загуби точно преди края на годината.“

Банките имаха срок до 16 ноември да уведомят ЕЦБ за намерението си да изплатят заемите по TLTRO, но възстановяването ще стане едва на 23 ноември.

Следващият прозорец за погасяване е насрочен за 21 декември, което означава, че някои банкови каси може да изберат да изчакат до тогава, преди да предприемат ход, казаха анализатори.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай