Европейска банка даде стряскаща прогноза за България

Прогнозира засилен ръст при всички страни от Източна Европа, при нас - точно обратното, твърди Лъчезар Борисов

Европейска банка даде стряскаща прогноза за България | StandartNews.com

 

Ето каква оценка даде ЕБВР за случващото в България през последните месеци. Ние сме единствената държава от Източна Европа, която получи слаба оценка от Европейската банка за възстановяване и развитие в периода юни-ноември 2021 г., е България., пише в поста си във Фейсбук бившият министър на икономиката Лючезар Борисов.

„На 04.11.2021 г. ЕБВР публикува прогнозите си за всички  37 страни в региона, които наблюдава. Оказва се, че сред всички държави от Югоизточна Европа, Източна Европа и Кавказ, както и страните от Западните Балкани, само България е получила негативна оценка за случващото се. Банката понижава прогнозата за икономическия растеж на страната ни с 0,3 процентни пункта до 4,2%.

Растежът, който прогнозира финансовата институция в страната ни, е по-нисък от съседите в Румъния и Гърция. Нещо повече - прогнозата за нас се влошава при значително подобрение в нашите съседи. Гърция се очаква да расте със 7,0%, а Румъния с 7,2%, като спрямо юни са получили подобрение - съответно с 3 и 1,2 процентни пункта. Прогнозите за Русия и Турция също са с повишени прогнози.

Единствено за България ревизизията е в посока надолу," пише Борисов.

Няма налично описание на снимката.

 

В доклада си финансовата институция отчита основните проблеми от изминалите месеци, а именно ниските нива на ваксинация и продължаващата политическа криза. България е изведена и като страната с най-висока смъртност.

ЕБВР е поредната финансова институция, която отчита влошаване на макроикономическата прогноза за страната ни. За съжаление на фона на 15+2 страни от съседни на нас региони, единствено България получава негативна оценка, което показва, че случващото се през последните месеци вече има своя негативен международен отзвук.

Влошаване на макроикономическата прогноза за икономическия ни растеж вече обяви и БНБ, като посочени като причини по-ниския размер на публичните инвестиции, отлагане на изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти, слабо усвояване на средства по програми на ЕС, забавяне на частните инвестиции, поради факта, че част от тях е трябвало да се финансират със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, както и отрицателнияь принос към растежа на нетния експорт.

Борисов припомня, че НСИ вече обяви влошаване на бизнес климата, както и намаление на преките чуждестранни инвестиции с 60% на годишна база. Той прогнозира допълнително намаляване на растежа заради скока на цените на производител, което тепърва ще надува крайните цени на стоките и ще стопи добавената стойност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай