Събота,

Какво е професия “дрогерист” и къде се учи? Говори Евелина Великова

От: Даниела Денева -
631
Какво е професия “дрогерист” и къде се учи? Говори Евелина Великова
A
A
A

Евелина Великова е управител на dm България. Нейни ресори са "Обучение и развитие" и "Регион Продажби". Тя е част от ръководството на компанията от основаването й в България през 2008 г.

  • Дуалното обучение дава възможност за работа в 11-и и 12-и клас
  • Получените знания са добра основа за кандидатстване в медицински висши училища, казва Евелина Великова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Преборихте се за изучаването на професията "дрогерист" в училищата. Къде е възможно да се изучава тя?

- Обучението за "дрогеристи" по специалност "Осигуряване на продуктова информация" стартира през учебната 2020-2021 г. във Варна в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Д. И. Менделеев". Втора паралелка беше открита през 2021-2022 г. в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен. През следващата учебна година предвиждаме да има четири паралелки. Надяваме се към градовете, в които вече се провежда обучение за "дрогеристи", да се присъединят София и Димитровград. В столицата паралелката ще е в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", а в Димитровград - в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии "Проф. д-р Асен Златаров".

Терминът "дрогерист" се използва в немскоезичния свят, където е възникнала тази професия. В България официалното наименование е "Консултант кoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност "Осигуряване на продуктова информация".

Ние сме много щастливи, че българските ученици са първите на Балканите, които имат възможност да се обучават по специалност, която е много популярна в Германия, Австрия и Швейцария и която ще ги направи конкурентни на пазара на труда не само в България, но и в Европа. Започнахме работа за въвеждане на обучението за "дрогеристи" в българските училища още през 2016 г. Целта ни беше да внедрим австрийския опит у нас и да повишим качеството на професионалното образование водени от убеждението, че бизнесът трябва да е отговорен към обществото. Това е политика, която dm следва от създаването си - да носи положителната промяна и да бъде компания за пример.

- Кога ще излезе първият випуск ученици, завършили тази специалност?

- В момента първите ученици са в 9-и клас и ще завършат през 2025 г. Това са около 30 деца, които ще имат уникален набор от знания в резултат на 5-годишното им обучение, съчетаващо австрийската програма за "дрогеристи" и българския опит и специфики.

- Какви възможности дава изучаването и практикуването на тази професия?

- "Дрогерист" е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. Постепенно асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, храни и т.н. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията "дрогерист". Характерно за обучението е, че наред с утвърдените общообразователни предмети, учениците

  •  изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия

- наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Запознават се не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло. Децата придобиват ценен практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини като нашите на намалено работно време с подписани трудови договори и атрактивно възнаграждение, което е по-високо от законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

Що се отнася до перспективите на учениците, те ще бъдат едни знаещи и можещи специалисти, които ще могат да се развият в много професионални области. Ще могат да работят в специализираните магазини за дрогерийни стоки, а и във всеки сектор на търговията на дребно. Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават, им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши училища, по-конкретно в специалностите "Медицина" и "Фармация". Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки, както и в професиите, свързани с природните науки.

- Какви предимства при пазаруване дава на клиентите общуването с квалифицирани в тази област консултант продавачи?

- Присъствието на дрогерист в магазина изцяло променя усещането за пазаруване. В областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Само нашият асортимент е от над 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а

  •  дрогеристът може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия продукт

според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие. Мога да ви дам редица примери, на които съм била свидетел в наши магазини, когато колегите ни са действали като консултанти. В първия случай dm дрогерист посъветва клиентка да не си купува мицеларна вода за почистване, тъй като мицелите допълнително биха омазнили кожата й, а препоръча използване на дневен и нощен крем в грижата за лицето. Дамата се вслуша в съвета и допълни препоръчаните кремове към грижата за кожата си. В друга ситуация наша колежка препоръча на клиентка да смени боята за коса, която ползва от дълги години, с по-подходяща за нея. На пръв поглед това са дребни детайли, но благодарение на тях хората имат много голямо доверие на dm.

- Как се промениха потребителските нагласи на българина към покупките на дрогерийни стоки заради пандемията и войната в Украйна?

- През последните 2 г. в резултат на Ковид-19 рязко се повишиха продажбите на дезинфектанти, перилни и почистващи препарати и продукти за лична хигиена и за бебето като пюрета, пелени и мокри кърпи. Ние успяхме да подсигурим веригите си на доставки и в нашите магазини нямаше дефицит на дезинфектанти и на хигиенни материали.

  •  По време на периодите на локдаун пострадаха категориите, свързанис красотата

от типа на декоративна козметика и парфюмерия. В сегмента на козметиката наблюдавахме ръстове на продажбите при базовата грижа като кремове за лице и почистващи продукти за кожата. С отпускането на мерките търсенето започна да се възстановява - завърна се интересът към продуктите за красота и парфюмите, а през лятото наблюдавахме засилено търсене на козметика за грижа за кожата и за тялото като лосиони, олиа, масла, продукти за депилация и слънцезащита. Възстановяването на търсенето се доказва и от нашите резултати. През последната финансова година dm България отчете оборот от близо 175 милиона лева, което е ръст от близо 12% спрямо предходния отчетен период. Това ни отрежда лидерска позиция в сектора на търговията с дрогерийни стоки у нас по показателя оборот.

Конфликтът в Украйна се отразява най-вече върху веригата на доставки. При някои стоки има забавяне, тъй като се промениха логистичните маршрути. По същата причина се забавя и производството на някои продукти поради известни затруднения при доставките на суровини. Все пак като част от огромен концерн, който развива дейност в 14 страни в Европа, ние сме подготвени за тези предизвикателства и нашите клиенти ще продължат да откриват любимите си дрогерийни продукти.

- Кои дрогерийни стоки са най-търсени?

- Според последното издание на класацията ни "dm топ 10", най-търсените продукти по показателя оборот са различни видове спирала за очи. Те заемат 1-о, 3-о и 7-о място в рейтинга на десетте най-продавани стоки. На второ място са непромокаеми предпазни маски за многократна употреба, а на 4-а позиция в топ 10 е бебешко мляко dmBio. Продукти за най-малките са и на 9-о и 10-о място в класацията за последната финансова година. Това са бебешки пелени тип "гащички" и био комбиотик мляко за кърмачета. Класацията се допълва от различни видове тоалетна хартия на 5-о и 6-о място и от влажни кърпи за дезинфекция.

Устойчива тенденция в търсенето на хората е и засиленият интерес към био продукти и на стоки, които щадят природата и помагат за устойчивия начин на живот. Доказателство за това е огромният ръст в продажбите на био храни, основно от собствената ни марка dmBio.

Последната ни иновация е серията Pro Climate. Това са повече от 20 иновативни продукта с неутрално въздействие върху околната среда.

- Какви са плановете за развитие на компанията?

- Фокусът на развитието ни е в две посоки. Първата е разширяване на мрежата ни от магазини.

  •  Скоро ще празнуваме откриването на dm магазин №100

Втората посока на развитието ни е да продължим да разширяваме асортимента си и да предлагаме на хората най-новите дрогерийни продукти на трайно изгодна цена. Това означава, че ще продължим да прилагаме стратегията си "Трайно изгодно". В центъра на концепцията за трайно изгодни цени стои ангажиментът на компанията да поддържа дълготрайни цени за целия си асортимент, които няма да бъдат увеличавани най-малко четири месеца от датата, обозначена конкретно на етикета на съответния продукт.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички