Какво е професия “дрогерист” и къде се учи? Говори Евелина Великова

Получените знания са добра основа за кандидатстване в медицински висши училища, казва управителят на dm България в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Какво е професия “дрогерист” и къде се учи? Говори Евелина Великова | StandartNews.com

Евелина Великова е управител на dm България. Нейни ресори са "Обучение и развитие" и "Регион Продажби". Тя е част от ръководството на компанията от основаването й в България през 2008 г.

  • Дуалното обучение дава възможност за работа в 11-и и 12-и клас
  • Получените знания са добра основа за кандидатстване в медицински висши училища, казва Евелина Великова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Преборихте се за изучаването на професията "дрогерист" в училищата. Къде е възможно да се изучава тя?

- Обучението за "дрогеристи" по специалност "Осигуряване на продуктова информация" стартира през учебната 2020-2021 г. във Варна в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Д. И. Менделеев". Втора паралелка беше открита през 2021-2022 г. в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен. През следващата учебна година предвиждаме да има четири паралелки. Надяваме се към градовете, в които вече се провежда обучение за "дрогеристи", да се присъединят София и Димитровград. В столицата паралелката ще е в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", а в Димитровград - в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии "Проф. д-р Асен Златаров".

Терминът "дрогерист" се използва в немскоезичния свят, където е възникнала тази професия. В България официалното наименование е "Консултант кoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност "Осигуряване на продуктова информация".

Ние сме много щастливи, че българските ученици са първите на Балканите, които имат възможност да се обучават по специалност, която е много популярна в Германия, Австрия и Швейцария и която ще ги направи конкурентни на пазара на труда не само в България, но и в Европа. Започнахме работа за въвеждане на обучението за "дрогеристи" в българските училища още през 2016 г. Целта ни беше да внедрим австрийския опит у нас и да повишим качеството на професионалното образование водени от убеждението, че бизнесът трябва да е отговорен към обществото. Това е политика, която dm следва от създаването си - да носи положителната промяна и да бъде компания за пример.

- Кога ще излезе първият випуск ученици, завършили тази специалност?

- В момента първите ученици са в 9-и клас и ще завършат през 2025 г. Това са около 30 деца, които ще имат уникален набор от знания в резултат на 5-годишното им обучение, съчетаващо австрийската програма за "дрогеристи" и българския опит и специфики.

- Какви възможности дава изучаването и практикуването на тази професия?

- "Дрогерист" е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. Постепенно асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, храни и т.н. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията "дрогерист". Характерно за обучението е, че наред с утвърдените общообразователни предмети, учениците

  •  изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия

- наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Запознават се не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло. Децата придобиват ценен практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини като нашите на намалено работно време с подписани трудови договори и атрактивно възнаграждение, което е по-високо от законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

Що се отнася до перспективите на учениците, те ще бъдат едни знаещи и можещи специалисти, които ще могат да се развият в много професионални области. Ще могат да работят в специализираните магазини за дрогерийни стоки, а и във всеки сектор на търговията на дребно. Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават, им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши училища, по-конкретно в специалностите "Медицина" и "Фармация". Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки, както и в професиите, свързани с природните науки.

- Какви предимства при пазаруване дава на клиентите общуването с квалифицирани в тази област консултант продавачи?

- Присъствието на дрогерист в магазина изцяло променя усещането за пазаруване. В областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Само нашият асортимент е от над 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а

  •  дрогеристът може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия продукт

според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие. Мога да ви дам редица примери, на които съм била свидетел в наши магазини, когато колегите ни са действали като консултанти. В първия случай dm дрогерист посъветва клиентка да не си купува мицеларна вода за почистване, тъй като мицелите допълнително биха омазнили кожата й, а препоръча използване на дневен и нощен крем в грижата за лицето. Дамата се вслуша в съвета и допълни препоръчаните кремове към грижата за кожата си. В друга ситуация наша колежка препоръча на клиентка да смени боята за коса, която ползва от дълги години, с по-подходяща за нея. На пръв поглед това са дребни детайли, но благодарение на тях хората имат много голямо доверие на dm.

- Как се промениха потребителските нагласи на българина към покупките на дрогерийни стоки заради пандемията и войната в Украйна?

- През последните 2 г. в резултат на Ковид-19 рязко се повишиха продажбите на дезинфектанти, перилни и почистващи препарати и продукти за лична хигиена и за бебето като пюрета, пелени и мокри кърпи. Ние успяхме да подсигурим веригите си на доставки и в нашите магазини нямаше дефицит на дезинфектанти и на хигиенни материали.

  •  По време на периодите на локдаун пострадаха категориите, свързанис красотата

от типа на декоративна козметика и парфюмерия. В сегмента на козметиката наблюдавахме ръстове на продажбите при базовата грижа като кремове за лице и почистващи продукти за кожата. С отпускането на мерките търсенето започна да се възстановява - завърна се интересът към продуктите за красота и парфюмите, а през лятото наблюдавахме засилено търсене на козметика за грижа за кожата и за тялото като лосиони, олиа, масла, продукти за депилация и слънцезащита. Възстановяването на търсенето се доказва и от нашите резултати. През последната финансова година dm България отчете оборот от близо 175 милиона лева, което е ръст от близо 12% спрямо предходния отчетен период. Това ни отрежда лидерска позиция в сектора на търговията с дрогерийни стоки у нас по показателя оборот.

Конфликтът в Украйна се отразява най-вече върху веригата на доставки. При някои стоки има забавяне, тъй като се промениха логистичните маршрути. По същата причина се забавя и производството на някои продукти поради известни затруднения при доставките на суровини. Все пак като част от огромен концерн, който развива дейност в 14 страни в Европа, ние сме подготвени за тези предизвикателства и нашите клиенти ще продължат да откриват любимите си дрогерийни продукти.

- Кои дрогерийни стоки са най-търсени?

- Според последното издание на класацията ни "dm топ 10", най-търсените продукти по показателя оборот са различни видове спирала за очи. Те заемат 1-о, 3-о и 7-о място в рейтинга на десетте най-продавани стоки. На второ място са непромокаеми предпазни маски за многократна употреба, а на 4-а позиция в топ 10 е бебешко мляко dmBio. Продукти за най-малките са и на 9-о и 10-о място в класацията за последната финансова година. Това са бебешки пелени тип "гащички" и био комбиотик мляко за кърмачета. Класацията се допълва от различни видове тоалетна хартия на 5-о и 6-о място и от влажни кърпи за дезинфекция.

Устойчива тенденция в търсенето на хората е и засиленият интерес към био продукти и на стоки, които щадят природата и помагат за устойчивия начин на живот. Доказателство за това е огромният ръст в продажбите на био храни, основно от собствената ни марка dmBio.

Последната ни иновация е серията Pro Climate. Това са повече от 20 иновативни продукта с неутрално въздействие върху околната среда.

- Какви са плановете за развитие на компанията?

- Фокусът на развитието ни е в две посоки. Първата е разширяване на мрежата ни от магазини.

  •  Скоро ще празнуваме откриването на dm магазин №100

Втората посока на развитието ни е да продължим да разширяваме асортимента си и да предлагаме на хората най-новите дрогерийни продукти на трайно изгодна цена. Това означава, че ще продължим да прилагаме стратегията си "Трайно изгодно". В центъра на концепцията за трайно изгодни цени стои ангажиментът на компанията да поддържа дълготрайни цени за целия си асортимент, които няма да бъдат увеличавани най-малко четири месеца от датата, обозначена конкретно на етикета на съответния продукт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай