Ето я цената на газа за май! Какво следва

Отражението ще е минимално за битовите потребители, заявяват от регулатора

Ето я цената на газа за май! Какво следва | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ. От 1 май синьото гориво ще струма 162,17 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщават от КЕВР.

Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“, се казва в съобщението на регулатора.

В изключително кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ е предприел действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители.

Поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители, заявяват от КЕВР. 

Същевременно за м. юни 2022 г. актуализираните прогнози на „Булгаргаз“ за цена на газа показват цена около 140 лв./MWh, сравнима с цената за м. април 2022 и значително по-ниска от цената за м. май.  Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“. 

Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе  официално заявление с предложение за цена за месец юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай