Брюксел даде заден за украинския внос

Открехна вратата какво подготвя

Брюксел даде заден за украинския внос | StandartNews.com

Брюксел обмисля да даде още помощи на земеделските производители, ощетени от безмитния внос на украинско зърно на ниски цени.

"Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни членки от износа на украинско зърно, но на този етап няма да дадем повече информация" - това каза говорителката на Еврокомисията Мириам Гарсия Ферер в отговор на въпрос за решението на Полша и Унгария да спрат неговия внос и обявеното намерение на България да направи същото.

Ферер все пак допълни, че Комисията си дава сметка за натиска от износа на украинско зърно върху земеделския сектор на тези страни. По-рано се заговори за помощ на обща стойност от 30 млн. евро. 

Гарсия Ферер припомни, че първият пакет от помощи от 56 млн. евро е бил приет много бързо и средствата са били насочени към засегнатите веднага, съобщава БНР.

Още една държава в ЕС спира украинското зърно

За България от тях бяха отделени едва 16 млн. евро.

Вчера от Комисията подчертаха, че търговската политика е от изключителна компетентност на ЕС и едностранните действия на страните-членки са неприемливи, особено в такива времена на предизвикателства. 

Днес обаче Гарсия Ферер уточни, че транзитът на зърно не е в компетентността на Комисията и тя не може да го контролира. Това беше в отговор на въпрос за срещата на аграрните министри на Полша и Унгария в опит да договорят условията за транзит на украинско зърно през своите територии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай