Сряда,

Ето как Урсула фон дер Лайен ще спасява Европа от руски газ

От: Рачо Рачев, сн. upstreamonline.com -
5250
Ето как Урсула фон дер Лайен ще спасява Европа от руски газ
A
A
A

Предложения за постигане на европейска независимост от руските изкопаеми горива доста преди 2030 г. бяха представени от Европейската комисия днес. За начало ще се разглеждат варинти за природния газ, заради инвазията на Русия в Украйна, се посочва в съобщение на ЕК.

Планът очертава и поредица от мерки в отговор на нарастващите цени на енергията в Европа и за попълване на газовите запаси за следващата зима.

Европа е изправена пред повишение в цените на енергията от няколко месеца, но сега несигурността по отношение на доставките изостря проблема, отбелязва изпълнителният орган на ЕС.

Планът "REPowerEU" си поставя за цел да диверсифицира доставките на газ, да ускори разпространението на възобновяеми газове и да замени природния газ в производството на отопление и електроенергия. Това може да намали търсенето в Европейския съюз на руски газ с две трети преди края на годината, според Брюксел.

"Трябва да станем независими от руския петрол, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на доставчик, който недвусмислено ни заплашва. Трябва да действаме сега, за да смекчим въздействието от нарастващите цени на енергията, да диверсифицираме доставките на газ за следващата зима и да ускорим прехода към чиста енергия", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

През октомври миналата година Комисията представи "Инструментариум за цените на енергията" (Energy Prices Toolbox) - набор от мерки, които да смекчат въздействието на високите цени върху уязвимите потребители, включително  пряка помощ, данъчни облекчения, премахване на ДДС. Те остават важна рамка за националните мерки.

Днес Комисията представи допълнителни предложения, потвърждаващи възможността за регулиране на цените при изключителни обстоятелства и определяйки как държавите членки могат да преразпределят приходите от високи печалби в енергийния сектор и търговията с емисии към потребителите.

Правилата на ЕС за държавна помощ също предлагат на държавите членки възможности да предоставят краткосрочна подкрепа на компании, засегнати от високи цени на енергията,  и за намаляване на рисковете спрямо тях от колебанията на цените на енергията в средносрочен и дългосрочен план.

Комисията също така ще се консултира с държавите членки относно нуждите и обхвата на нова временна кризисна рамка - предоставяне на държавна помощ за компании, изправени пред високи разходи за енергия.

Комисията възнамерява да представи до април законодателно предложение, изискващо подземните газови хранилища на ЕС да бъдат запълнени на поне 90 процента до 1 октомври всяка година.

Комисията продължава разследването на пазара на газ в отговор на опасенията за потенциално нарушаване на конкуренцията от страна на оператори и особено от Газпром.

Ще бъдат оценени вариантите за оптимизиране на дизайна на пазара на електроенергия, като се вземе предвид окончателния доклад на Агенция за сътрудничество между националните енергийни регулатори (ACER), както и други доклади относно ползите и недостатъците на алтернативните механизми за ценообразуване, за да се поддържа достъпна цена на електроенергията, без да се нарушава доставките и допълнителни инвестиции в зеления преход, посочва ЕК.

Поетапното премахване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия може да стане доста преди 2030 г. За целта Комисията предлага да се разработи план REPowerEU, който ще увеличи устойчивостта на цялата енергийна система в съюза, базирана на два стълба: 

- Диверсификация на доставките на газ чрез засилване на втечнения газ и вносен тръбен газ от неруски доставчици. По-големи количества биометан и възобновяеми източници, производство и внос на водород.

- По-бързото намаляване на използването на изкопаеми горива в домовете, сградите, промишлеността и енергийна система чрез повишаване на енергийната ефективност, увеличаване на възобновяемите енергийни източници и електрификация и справяне с проблемните места в инфраструктурата.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички