ЕС с нов ход за газа. Какво следва

Съюзът иска страните членки да попълват газовите си хранилища на 90% до ноември

ЕС с нов ход за газа. Какво следва | StandartNews.com

Страните членки на Европейският съюз се приближават към идеята за съвместно закупуване на природен газ и гарантиране на нагнетяването на почти пълния обем от газ в газохранилищата, за да се опитат да избегнат друга криза, свързана със зависимостта от руската енергия, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.  

Брюксел иска да накара страните членки да попълват газовите си хранилища на 90 процента до ноември и обмисля ограничения за цените на газа и електроенергията, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след срещата на външните министри на страните от общността. 

ЕС призна, че е бил твърде зависим от руския внос на природен газ и петрол и, въпреки нуждата от изкопаеми горива, се бори да намери правилната комбинация от санкции, за да накаже Кремъл за нахлуването в Украйна.

"Ниските нива на съхраняваното в газохранилищата синьо гориво ни доведоха до големи трудности през януари, когато се борихме за допълнителни доставки на газ за европейско потребление", отбеляза Шефчович.  

С високи цени на енергията и малките доставени количества, ЕС гледа на последната си криза, пандемията от COVID-19, като пример за план за действие. За да осигурят справедливо разпределение, тогава страните членки се присъединиха към общо закупуване на ваксини в огромни количества. 

Шефчович изтъкна, че е необходимо да се извлекат поуки от начина, по който се действаше с доставката на ваксини.

"Мисля, че има подкрепа и за общо закупуване на газ сред страните членки", допълни той. 

"Очаквам това да бъде подходът, който трябва да бъде подкрепен и от държавните и правителствените ръководители по време на двудневната среща на върха, която ще започне в четвъртък, 24 март", каза Шефчович, предава БТА. 

На срещата на външните министри са били обсъждани и планове за борба с покачващите се цени на енергията. 

Испания, Гърция и Италия оказват натиск за по-пряка интервенция на енергийния пазар чрез ценови ограничения, но срещат съпротива от Германия, Австрия и Нидерландия. 

Очаква се през идните дни Еврокомисията да представи предложения, които след това да бъдат предадени за обсъждане от страните членки и евродепутатите. Това е част от обявената по-рано през март цел на ЕС да намали с две трети покупките на руски газ тази година.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай