Експерти: Подновим ли АЕЦ Белене, закриваме всичко друго

Експерти: Подновим ли АЕЦ Белене, закриваме всичко друго | StandartNews.com

София. За да се отвори насилствено място за АЕЦ "Белене" в българската енергийна система, трябва да бъдат затворени АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, Бобов Дол. Това каза енергийният експерт Илиян Василев на пресконференция в петък на тема „Белене с часовников механизъм. Енергетиката през призмата на арбитража с „Атомстройекспорт". Събитието беше организирано от Антиправителствената информационна служба NOresharski.

Според Василев в момента не е логически нормално да се говори, че проектът АЕЦ "Белене" може да се възстанови, и дори заинтересовани български страни – компании и политически партии – да лансират пряко тезата, че проектът е възможен. "Това е клопка, която в едно арбитражно дело може да доведе до отслабване на българската позиция. Ако някой български експерт или компания бъде призован като свидетел от руската страна и потвърди, че проектът е можело да се състои, то би било естествено съдът да постанови именно правота и пропуснати евентуални приходи за руската страна", смята експертът. "Когато си в преддверието на едно дело или трябва да мълчиш, или да казваш, че ще спечелиш – всичко останало е контрапродуктивно".

Бившият посланик на България в Русия посъветва да се следи с особено внимание кои ще са призованите от руската страна български свидетели по делото срещу „Атомстройекспорт", както и кои ще бъдат свидетелите на българската страна. „Важно е дали призованите български свидетели ще реализират в пълен обем своите възможности, защото има хиляди начини, по които свидетелските показания могат да бъдат ограничени в своята ефективност", обясни Илиян Василев.

Запитан дали е възможно извънсъдебно споразумение по делото и до какво би довело то, Василев отговори: „Извънсъдебното споразумение винаги е възможно. В арбитража обаче е сигурно, че критерият за решение е обективен, докато в едно привнесено съдебно споразумение винаги остава усещането, че някой е направил нещо в своя изгода". Той посочи и голямата „кохорта посредници", които могат да посочат едно евентуално споразумение като голям политически успех, а всъщност то да бъде неизгодно икономически.

По мнение на експертите целият мит на социалната страна на политиката на настоящото правителство е много лесен за разбиване. Според Илиян Василев намаляването цената на електрическия ток на практика има негативен финансов ефект върху НЕК, тъй като обезценява активите на компанията заради намалената възвращаемост. "Единствената причина това да остава незабелязано и ненаказано е това, че НЕК не е публична компания и външният контрол върху стойността на активите отсъства", твърди Василев.

И докато намаляването на цената на тока е популярна мярка, управляващите не изпитват непосредствена нужда да се съобразяват със спада в капитализацията и обезценката на активите на НЕК, която може да достигне дори до милиарди, смятат експертите. Ако продължава обаче, ще доведе до фалит, след което ще последва шоков ефект върху потребителя.

"Сегашните 5% намаление на цената на тока всъщност може да се окажат 500% увеличение. И ако политиката на това правителство в енергетиката се реализира, пенсионерите и социално слабите лица в България могат да забравят за каквито и да е бонуси за години напред", смята и Христо Казанджиев от Българския енергиен форум.

Според Илиян Василев в енергетиката са нужни много реформи, но те не могат да бъдат направено от това правителство. "Такива реформи са непопулярни и не дават рейтинг, а взимат от него, и затова те трябва да се базират и на обществена подкрепа. Няма как да стане, когато половин България е на улицата и ти иска оставката", каза той.

"В една нормална държава, която има финансови баланси и активите й се оценяват в началото и края на управление на всяко правителство, нещата много лесно щяха да стигнт до прокурор – говорим за обезценяване на активи за милиарди", категоричен бе Илиян Василев. Според него именно от тази гледна точка липсата на стратегия на българската страна, свързана със заведеното от руската „Атомстройекспорт" арбитражно дело срещу НЕК, е опасна.

"Когато правителството на България изразява песимизъм относно изхода на арбитражното дело, това създава усещане за задкулисие, което работи за сметка на българския интерес и българския данъкоплатец", смята Весела Чернева от Центъра за либерални стратегии. "Премиерът Орешарски трябва да излезе и да обясни каква е неговата стратегия – да спечели или да загуби делото. Може би той смята, че е по-добре за страната ни да загуби делото – той обаче трябва да обясни", казва тя. Според Чернева, ако загубата на арбитражното делу срещу „Атомстройекспорт" е политическа стъпка към повторното отваряне на АЕЦ "Белене", то намеренията на това правителство трябва да са ясни на българските граждани.

Специалистите обърнаха внимание на интересния начин, по който протичат взаимоотношенията между българската и руската страна в енергийните отношения – с повече политическа конотация и по-малко търговски характер. "В България Газпром се държи като министерство и директорът й се среща с министър-председател или министъра и ние възприемаме тази им тактика. Докато в западните държави, например, гледат на тях като търговски субект", обясни Илиян Василев.

Според Христо Казанджиев вече повече от 10 години се реализира сериозно активно мероприятие срещу българската енергийна система за придобиването й от Русия. "От 2001 година насам тече кампания за ангажиране на държавата в изключително скъпи проекти, които икономиката няма необходимите възможности да реализира", обясни той.

"България е на прага да загуби тотално енергийната си независимост и да стане за много дълъг период от време сателит на руската енергийна система", алармира Казанджиев, Той смята, че върху страната ни се прилага руска геополитика за пълен контрол върху стратегическите пътища на енергийните потоци, като според него е възможен стремеж към това страната ни да бъде осъдена по арбитражното дело срещу „Атомстройекспорт", за да бъде задължена да плаща милиарди на Русия. "В един момент държавната икономика ще изпадне в неплатежоспособност и тогава някой ще се появи на бял кон, готов да купува на много по-ниска цена от реалната или на принципа "активи срещу задължения", обясни Казанджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай