Експерт с ужасяваща прогноза за инфлацията през зимата

Такъв инфлационен натиск не е имало от 20 години, твърди Лъчезар Борисов

Експерт с ужасяваща прогноза за инфлацията през зимата | StandartNews.com

 

Прогнозирам ускорена инфлация при потребителските стоки за населението в България през следващите месеци, тъй като в момента се наблюдава много бързо нарастване на общия индекс на цените на производител. Това написа в профила си бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, който сега е кандидат от листата на ГЕРБ.

Той се позовава на анализа на последните данни, публикувани от Националния статистически институт:

След бизнес климата, потока на преки чуждестранни инвестиции, инфлацията и влошената макроикономическа прогноза на БНБ, сега и индексът на цените на производител задава крайно негативни тенденции през следващите месеци, пише Борисов. Той прогнозира, че нарастването на цените на производителите ще рефлектира върху потребителските цени, което ще намали покупателната способност на хората.

През септември 2021 г. е отчетен ръст от 20% на общия индекс на цените на производител, спрямо същия месец на предходната година. За същия период ръстът на цените при „производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ“ е 39,5%, при „продуктите за междинно потребление“ 19,3% и при „енергийните продукти 38,5%, твърди Борисов и добавя.

„Такъв инфлационен натиск не е наблюдаван през последните 20 години“.

Той прави и сравнение между нарастването на цените по време на управлението на служебните правителства и третия кабинет на Борисов.

„Ръстът на цените на производител нараства много повече за последните 5 месеца на управление на служебните правителства, отколкото за предходните четири години при управлението на редовното правителство. Общият индекс на цените на производител при база 2015 г. за последните пет месеца нараства с 13,5 пункта при нарастване от 13 пункта за четирите години управление на редовното правителство.

Индексът на цените при производството на и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газ нараства с 41.6 пункта за последните 5 месеца при ръст от само 24,1 пункта за четирите години управление на редовното правителство.

Според него, за да се овладее ценовата спирала, е необходимо спешно компенсиране на бизнеса от ръста в цените на електроенергията. Както и прилагане на приетите от Народното събрание разпоредби, касаещи дейността на Държавната петролна компания с цел разгръщане на конкуренцията на пазара.

Трябва да се приеме пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на бита. Инфраструктурните проекти да се ускорят, а не да се спират, включително и тези в сектор енергетика, предлага още Лъчезар Борисов.

Може да бъде изображение с текст, който гласи '45 ръст на индексите на цените на производител четири годишния период на управление на последното редовно правителство, сравнен петмесечния период на управление на служебните правителства (процентни пунктове) 40 35 41.6 04.2021/04.2017 30 09.2021/04.2021 25 33.2 20 24.1 15 13 13.5 10 13.5 9.6 5 12.3 промишленост-общо производство на дървен материал изделия от него производство и разпределениена електрическаи топлоенергияи газ енергийни продукти'

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай