Сряда,

Експерт обясни как да заобиколим газа от Русия. Алтернативите

От: Рачо Рачев -
1122
Експерт обясни как да заобиколим газа от Русия. Алтернативите
A
A
A

Няколко са реалистичните алтернативни възможности България да си достави природен газ, който да не е от Русия, обяви в интервю за НоваНюз енергийният експерт Христо Казанджиев.

"Ако връзката Стара Загора-Комотини беше готова, България щеше да е в много по-благоприятна позиция за доставките на газ. България има възможност да осигури тръбен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. метра, а при определени условия да се договори с Гърция квотата им частично да бъде пренасочена към България срещу доставки на втечнен газ. Също така може да се постигне договорка с Турция за техен втечнен природен газ от Мраморно море. Можем да се справим без руски петрол", отбеляза Казанджиев и уточни, че в незначителен порядък ще има увеличение на цената на газа и през май.

За него България трябва да отстоява своите позиции по договора за доставка на газ, включително и при нужда да потърси съдействие по арбитражен път. Не би трябвало да има никакъв ефект от схемата газ срещу рубли. Само ще има укрепване на рублата. Възможно е, но е малко вероятно, Русия да счете това за неспазване на договорите и спиране на доставките, и ще е в тяхна вреда", категоричен е експертът.

По думите му има квазисхема за разплащане - държавата плаща дължимата сума в долари и я внася в Газпромбанк, след това ще има превалутиране в различни курсове на рублата в зависимост от конкретния търг. "Вероятността да бъде прекратен транзитът на газ е много малка. В такъв случай в конфликт с Унгария и Сърбия може да се отделя малко количество на газ за България", обясни той.

Европейският съюз трябва да определи правила и изисквания за преговори за доставка на газ, категоричен е Христо Казанджиев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com