Еднаква такса смет за центъра и кварталите

Еднаква такса смет за центъра и кварталите | StandartNews.com

Министерството на финансите предложи три варианта за формиране на налога

София. Три варианта за определяне на такса смет според изхвърленото количество боклук предлага Министерството на финансите. Те са били представени вчера на среща на работна група с представители на различни ведомства, бизнеса и общините. Първият вариант е такса смет да се изчислява според индивидуалното количество генерирани отпадъци от всяко домакинство или фирма. За големите жилищни комплекси се знае колко контейнера има пред даден блок, с каква кубатура са и колко пъти се извозват седмично. Количеството битов отпадък само трябва да се раздели на броя на живеещите в блока. Другата възможност да се следи колко боклук се хвърля е на домакинствата да се продават специални торби. Така се плаща такса смет в Швейцария.

Вторият вариант е на пропорционална база - общините от 2011 г. измерват количествата битови отпадъци, които оставят на сметищата и на тяхна база заплащат такса "депониране". Те може да разпределят това количество на броя на хората по настоящ адрес в населеното място. По подобен начин се работи в Австрия, където е въведена апартаментна такса, плащана всеки месец. При този вариант ще се плаща еднаква такса смет от живеещите в големи апартаменти в центъра и от тези, които имат малки жилища в крайните квартали. Третият вариант е смесен - частта от таксата смет, с която се финансира извозването на боклука, да се изчислява според индивидуалното количество боклук на домакинство, а частта за почистване на улиците - на пропорционален принцип.

До седмица финансовото министерство очаква бележки от всички заинтересовани - общините, работодателите, министерствата на екологията и на регионалното развитие. След това новата методика ще бъде внесена в Министерския съвет. Масово кметовете не желаят промяна на сегашната методика, която изчислява такса смет според данъчната оценка на имота. Освен това кметове се опасяват, че с новата методика ще се вдигне размеръът на такса смет за гражданите. Бизнесът от години пък е против плащането на такса смет според данъчната оценка на имота, защото заради големите производствени и офис активи плаща огромни сметки, независимо от генерираните отпадъци.

БСК вчера обвини общините, че умишлено саботират промяната. "Искаме справедливост и изпълнение на европейския принцип "замърсителят плаща", а не налагане на втори имотен данък", заявиха от БСК. Според камарата определянето на такса смет на база на генерираните отпадъци ще доведе до справедливост и сред гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай