Сряда,

Две тарифи за ток и вода? Кой ще плаща за "луксозно" потребление?

От: Даниела Денева -
28262
Две тарифи за ток и вода? Кой ще плаща за "луксозно" потребление?
A
A
A

* Ако се приеме предложението за две тарифи на електричеството: Перем и готвим нощем, за да пестим ток

* Ще се разграничат хората, които ползват водата за пране и миене и тези, които пълнят басейните си, коментира Димитър Манолов 

От социалните мрежи:

* Трябва да има социална справедливост особено в тежки кризистни моменти, НО не и чрез разделение, защото това много започва да ми прилича на комунизъм.Днес тока, утре водата, после храната, после кварталите, градовете и т.н.

* Ако в едно жилище/къща живеят 5-6 човека, а в друго само 1, то в първото сигурно ще имат луксозно потребление!?

* Ще вземат от бедните и ще дадат на богатите?! Робин Худ по харвардски 

* Направете постъпки за премахване на т.нар. такса "обща вода". Не съм била в апартамента маса време, водомерът отчита зеро, обща вода 50 лв. - за магазините и заведението в партера на блока.

* Това е нещо, с което сме свикнали...Една цена за българи, друга за чужденци.

* Стара баба: И без лукс мръзна яко, плащам още по яко.

* Какво разбират под луксозно потребление? Да вдигаме температурата повече от 17 градус в къщи зимата ли и да лежим под юрганите с шапки и ръкавици??? И вместо да измислят само глупости, да финансират поставянето на слънчеви панели за гражданите.

* Промяната ни връща в каменната ера да се мием на реките и да сечем дърва от горите.

* Какво значи луксозно, аз зимата имам над 1000 киловата ток месечно, понеже съм на климатици и бойлер, това значи ли, че ще ме дерете двойно? Лятото ако не се изкъпя всеки ден поне веднъж, ще мириша на пор, вече миризливец синоним на еко ли става?

* Тези с басейните няма да се смутят от по-висока цена. Бедните ще се стискат и смърдят от мръсотия.

 Идеята за две тарифи на ток, вода, парно и газ - едната за тези, които пестят и другата за по-големите консуматори, отново хвърли в шок българите. Те се чудят как ще пестят, за да не се смята потреблението им за "луксозно" и да плащат на цените за бизнеса. 

В антикризисните мерки, които бяха обявени от Министерски съвет е написано, че ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Двустепенният подход е възможно да влезе в сила още от юли, като първата стъпка е за електроенергията.

 Идеята първо бе съобщена от работодателите и синдикатите. Тя предвижда консумацията до определен праг да се тарифира на ниска, преференциална цена, а над него ​- на пазарна, каквато е тя за бизнеса, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

От думите му стана ясно, че се предвиждало да се изчисли разумна граница на потребление, достатъчна за едно домакинство месечно. От синдикатите се очаква да дойдат разчети как да се определи таванът на консумация на евтин ток и от каква граница еленергията ще се тарифира на солени цени. Следващата стъпка е двойната тарифа да се приложи и по отношение на цената на водата. Така ще се направи ясно разграничение между хората, които ползват питейна вода, за да се перат и мият, и тези, които пълнят басейните си с нея, коментира Димитър Манолов. Заплащането на по-голямото потребление на по-високи цени ще има и дисциплиниращ ефект да не се пилее водата, добави той.  Заради изказването му двойните тарифи бяха определени като за бедни и богати.

За въвеждане на две тарифи при плащане на ток и вода се говори от години. Последно през 2021 г., когато министър на регионалното развитие беше Виолета Комитова, МРРБ лансира подобна схема. Тогава бе съобщено, че евтината вода ще бъде до 3 кубика на човек месечно, или до 12 кубика за 4-членно семейство. 

Социалните мрежи завряха след неясното предложение. "Всеки, който се топли с ток, зимата ще го броим за "луксозно" потребяващ.Да не говорим, че и сега цената на кВ/ч ел.енергия е една, но във фактурата се удвоява като се добавят пренос на енергия и всякаки други "луксозни" прибавки", написа потребител. "Как дефинирате луксозно потребление? Едни хора се отопляват с електричество, други греят вода с бойлер, трети имат бебета", коментира друг. 

Всъщност това се оказа най-спорната мярка от антикризисния пакет на управляващата коалиция. Според премиера Кирил Петков той е "възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и пенсионерите". "Коалицията сме заедно, силни сме", допълни той по повод разногласията между партньорите, които станаха ясни през седмицата.

"За част от мерките ще са необходими законодателни промени, които ще станат факт с актуализацията на бюджета", уточни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Антикризисните мерки ще влязат в сила от 1 юли. Част от тях ще действат до края на годината, а други до 1 юли 2023 г.Кирил Петков определи като "безпрецедентен" предложения пакет от мерки, който ще струва на държавния бюджет около 2 млрд. лв.Ето ги и конкретните мерки: 

* 9% ДДС за парното, топлата вода и природния газ за битови потребители за срок от 1 г. * Освобождават се от акциз електроенергията, природният газ и метанът.

* Отстъпки за цените на горивата

Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л за бензин, дизел, метан и пропан-бутан. Това обаче се отнася само за горивата, които са най-евтини за дадения клас - А95 без добавки и дизел без добавки, уточни вицепремиерът Асен Василев.За всички шофьори, които зареждат малко по-качествени и екологично по-чисти горива, отстъпка няма да има.Отстъпките ще се администрират директно от схема при бензиностанциите. Има два варианта, които предстои да се уточнят - да се издава фактура за физическо лице или да се администрира по служебен път с допълнителна информация към НАП.

* 0% ДДС за хляба за срок от 1 г.

За същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнат на 20%. 9 процента остава ставката за книгите.

"Като коалиция се обединихме, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, вместо намалена ставка на цената на алкохола", каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Според вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, нулевата ставка за ДДС върху хляба ще е облекчение за всяко българско семейство.

Връщането на 20-процентната ставка за виното и бирата, продавани в заведенията, обаче разгневи ресторантьорите и от БХРА се обявиха против.  "Заради спецификата на ресторантьорския бизнес е необходима висока численост на средносписъчния състав", каза зам.-председателят на асоциацията Атанас Димитров. Той добавя, че това е съчетано с дефицита на работна ръка и оттам на по-високото заплащане, за да се намерят необходимите специалисти. "Така в крайна сметка се оказва, че брутните ни печалби, преди да се начислят разходите на фирмите, са големи. Но след като се акумулират разходите за труд и всички останали средства, необходими за да съществува този бизнес, се оказва, че нетната печалба изчезва", посочи Димитров. И при високо ДДС хората са обречени на фалит.

* Подкрепа за семействата с деца

Предвижда се да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

* Увеличаване на прага за задължителна регистрация по Закона за ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв. Това е най-голяма помощ за малките и средните предприятия, отбеляза вицепремиреът и министър на икономиката Корнелия Нинова.Всъщност тази промяна е по европейска директива и трябва да се направи на две стъпки - веднъж до 100 000 лева праг, а след това - до 166 000 лв. Асен Василев обаче вече обяви, че не е съгласен за втората стъпка.

* Облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители

* Електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1.2 млрд. лв.

* Намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Коментари

Експерт-счетоводители:Не увеличавайте данъците

От Института на дипломираните експерт-счетоводители /ИДЕС/ изпратиха писмо до председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, в което коментират предлаганата в проекта за изменение на ЗДДС двустъпкова промяна /от 01.01.2023 и 01.01.2024 г/. Според одиторите за промяната в регистрационния праг има разумни аргументи. Необходимо е обаче да има разчет откъде ще бъде компенсирана липсата на бюджетни постъпления от 200, респективно 400 млн. лв. в резултат на приемането на тези поправки. "В тази връзка професионалната ни позиция е против всякакво бъдещо увеличаване на преките данъци под каквато и да било форма и с каквито и да било аргументи", пише Бойко Костов, председател на ИДЕС. От Института предлагат да се обмисли възможността за облекчаване на микро и малките предприятия, регистрирани по ЗДДС, чрез увеличаване на данъчния период за деклариране, като могат да бъдат обмислени варианти с тримесечно и годишно деклариране.

Веднъж дадена отстъпка трудно се връща

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Спорно е до каква степен като потребители ще усетим нулевия ДДС за хляба, особено ако цената по принцип върви нагоре. Ние постепенно вървим от система, в която имахме една ставка и само една отстъпка за туризма, към система, в която има много пробойни, много отстъпки. ДДС е толкова широк данък, толкова много стоки и услуги покрива и носи огромни приходи. Това няма да събори хазната, но самия факт, че вече сме система с доста пробойни показва, че трудно ще се върнем към това, което беше преди пандемията. Тъй като веднъж дадена отстъпка, особено за стока като хляба, много трудно се връща. Може би за бирата и виното е по-лесно, можеш да го изиграеш политически. Когато се дава повече разполагаем доход, това води до повече харчове, на практика подкрепя потреблението и цените.

/bTV/

Купуване на време и народна любов

Левон Хампарцумян

Мерките на правителството срещу кризата са по-скоро купуване на време и народна любов, отколкото нещо, което устойчиво ще ни преведе на една друга икономическа реалност. Те няма да стигнат до обикновения българин и да променят цените. Диференцираните ставки на ДДС създават възможност някой да печели на гърба на добрите намерения на тези, които са го направили. Да не говорим, че по-трудно се администрират. Тази мярка може да се приеме, ако е временна – на ръба на отчаянието. Българската икономика не е спряла и от тази гледна точка не сме в криза. Но има инфлационни процеси, които притесняват правителството и целия свят. Тези процеси ще продължат с години. 

/bTV/

Липсва най-важното - земеделието

Йордан Цонев, депутат от ДПС

Антиинфлационните мерки са закъснели, не са достатъчно ясно таргетирани и с ясни цели, които да отговарят на ситуацията, в която се намира в момента страната. По-голямата част от мерките са насочени към потреблението и към компенсиране на инфлационните ефекти. Най-лошо впечатление в тези мерки прави отсъствието на селското стопанство, което трябва да бъде най-ясно застъпено. В Испания, Италия, Германия има огромни пакети, насочени приоритетно към сектора. ДПС имаха среща с всички браншови организации от селското стопанство. Имаме готов пакет от мерки. Чакаме да се отвори бюджетната процедура, защото те засягат бюджетни разходи. 

Много пари, но нищо от сърце! 

Мика Зайкова, икономист 

Мерките на правителството са много пари, но нищо от сърце. Това не са антиинфлационни мерки, а ако са антикризисни – те няма да покрият инфлацията. Премиерът каза, че пенсиите ще се увеличат с 20%, като в тях са включени и ковид добавките. Гьоков уточни, че ще са увеличени с 10%. Двата механизма са различни. Това, което каза премиерът, ако се приложи, пенсиите до 1000 лв. ще бъдат ощетени. Минималната пенсия няма да се увеличи толкова, колкото трябва, ако се приложи формулата, за която говори премиерът. Правилната е формулата, за която говори Гьоков и именно тя ще позволи пенсиите да се увеличат по-значително.Инвестициите са един от двигателите да вдигнем икономиката и да стопираме инфлацията. Една от най-добрите мерки е вдигането на тавана на регистрация на ДДС, но тя влиза от 1 януари 2023 година - безнадеждно закъсняла. 650 хиляди души са на минимална работна заплата. Тя дава чист доход 550 лв., а не 710 лв. До 2025 година тази заплата замръзва и какво правим с тези хора?

/Нова тв/


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com