Държавата поела милиарди дълг, ще взема ли още

3,8 млрд. лева са набрани на 11 аукциона за ДЦК от началото на 2021 г.

Държавата поела милиарди дълг, ще взема ли още | StandartNews.com

11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа са проведени от началото на 2021 г, с които да набрани 3,8 млрд. лева. Не се планира поемане на нов дълг до края на годината.

Това съобщиха от Министерството на финансите, след като по-рано днес парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание първи проект за решение за налагане на мораториум върху поемане и предоставяне на държавни кредити до приемането на бюджета за 2022 г.

"В съответствие с принципите за прозрачно управление, Министерството на финансите уточнява, че през периода януари-ноември 2021 г. бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които беше обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв. представлява изпълнение от 84,4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв. През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари. През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг", съобщиха от финансовото министерство.

В проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

В изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси, Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство, посочват от финансовото ведомство. 

Всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай