Драмата с агнешкото - откъде идва спасението

За да се овладеят цените, които хвърчат

Драмата с агнешкото - откъде идва спасението | StandartNews.com

1 млн. лева ще бъдат разпределени между кланиците, които изкупуват и реализират българско агнешко месо. Средствата се отпускат по схемата de minimis, реши УС на Държавен фонд "Земеделие". Помощта е за компенсация на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2022 г. Това дава възможност по време на великденските празници и Гергьовден животновъдите да реализират голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени.

Държавната помощ се отпуска за трета година по искане на животновъдния бранш за предоставяне на финансова подкрепа на кланиците с цел организиране изкупуването на дребни преживни животни. Миналата година по същата схема Фондът изплати 237 377 лв. на 15 кланици.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 20 май 2022 г., а крайният срок за изплащане на помощта е 20 юни 2022 г. Предстои да се изготвят указания за предоставяне на средствата. 

Подпомагане ще получат кланиците, които ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо трябва да се реализира на територията на цялата страна.

Единичната ставка за подпомагане на кланица е 10 лв. за едно закупено и заклано агне или яре. За да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от земеделски стопанин дребно преживно животно на цена, не по-ниска от 7,50 лв./кг живо тегло без ДДС.

Тази година ставките са по-големи. През 2021 г.  кланиците се подпомагаха със 7 лв. за закупено и заклано 1 агне/яре,  на цена, не по-ниска от 5.50 лв./кг живо тегло без ДДС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай