Договориха минималните заплати за 632 хил. души

Договориха минималните заплати за 632 хил. души | StandartNews.com

Преговорите между синдикати и работодатели трябва да приключат до края на август

Лек ръст от 3-4% на минималните осигурителни доходи се очертава за 2015 г. Това показват първите споразумения, подписани между синдикати и работодатели. Те са за 21 икономически дейности и обхващат над 632 000 работници.

Работодателските организации призоваха за замразяване на осигурителните прагове за 2015 г. на нивата от тази година. Обезпокоени от неясната икономическа среда и безпрецедентната дефлация, която продължава вече втора година, представителите на бизнеса посочиха, че в редица сектори има сериозни проблеми. Все пак в няколко бранша синдикати и работодатели вече са договорили леко повишение на праговете за начисление на осигуровките на работниците. Сред тях са различните подбраншове на добивна индустрия и на машиностроенето, търговията на дребно, производството на захар. Най-голям ръст на минималните осигурителни доходи до момента е договорен в сектор "Производство и преработка на месо от домашни птици" - със 7,6%. Със 100 лв. се увеличава минималната заплата за ръководители в този сектор и догодина тя ще бъде 1060 лв. Възнагражденията на специалистите няма да могат да падат под 910 лв. при сегашни 830 лв. Техническите кадри в птицепроизводството ще се осигуряват на не по-малко от 780 лв., при сегашни 710 лв., а квалифицираните работници - на 580 лв. при сегашни 500 лв. В този бранш минималният осигурителен праг за длъжности, за които не се изисква квалификация, ще бъде 390 лв. - далеч над минималната заплата за страната.

Договорените до момента осигурителни прагове обаче се правят при минимална заплата за страната от 340 лв. за 2015 г. Правителството на Пламен Орешарски и двете партии, които го подкрепяха - БСП и ДПС, беше разписало график на увеличение на най-ниското месечно възнаграждение с по 40 лв. всяка година в рамките на 4-годишния мандат, при което от 2015 г. то трябваше да стане 380 лв. Предсрочните избори, които се задават на 5 октомври, обаче променят ситуацията и не е ясно следващото управление дали ще пристъпи към увеличение на минималната работна заплата.

От догодина с 3% ще нараснат минималните осигурителни доходи в добивната индустрия. При въгледобива това увеличение означава ръст на осигурителните прагове на миньорите до 660 лв., при сегашни 641 лв. За операторите на машини увеличението ще бъде от 582 на 599 лв. С около 20-25 лв. ще се вдигнат и праговете за ръководните кадри и специалистите във въгледобива. Подобен ръст от 20-25 лв. ще има в добива на метални руди, където обаче възнагражденията са далеч по-високи от осигурителните прагове и на практика няма да има промяна в разходите за труд на фирмите.

В машиностроенето договореното увеличение на минималните осигурителни доходи е символично - с 10 лв. за квалифицираните работници и операторите на машини, и с 20 лв. за ръководните кадри и специалистите.
По-съществено увеличение на осигурителните прагове - с 6%, ще има в сектор "Търговия на дребно", където са заети около 305 000 души. За специалистите осигурителните прагове растат с 40 лв. и догодина ще са 950 лв. За квалифицираните работници ръстът е от 525 лв. на 550 лв.

В туризма също са договорени новите осигурителни прагове. Увеличени са с по 20 лв. единствено за квалифицирания персонал като готвачи, бармани и рецепционисти от 530 на 550 лв. При длъжностите, неизискващи някаква квалификация, минималните заплати не могат да бъдат по-ниски от 400 лв. при сегашни 390 лв.

Пощенските служители също са сред работещите, за които вече има договорени по-високи минимални заплати. За ръководните кадри те не трябва да падат под 470 лв. при сегашни 440 лв. За специалистите увеличението е от 440 лв. на 460 лв. С 25 лв. скачат праговете за квалифицираните работници - от 350 на 375 лв.

Замразяване на осигурителните доходи ще има в производството на хляб и хлебни изделия. Синдикати и работодатели са сложили подписите си под прагове, които са същите като за тази година.

Договарянето на минималните осигурителни прагове по сектори и икономически дейности между синдикати и работодатели трябва да приключи до края на август. През миналата година преговори се водиха за 44 от общо 80 икономически дейности, като 10 от споразуменията бяха с нулев ръст на минималния осигурителен доход. Средният ръст по сключените споразумения беше 4,1%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай