Добри новини за цените на храните. Усещаме ли ги по джоба?

Остават много несигурности, включително високите цени на торовете, коментират анализатори

Добри новини за цените на храните. Усещаме ли ги по джоба? | StandartNews.com

Цените на храните бележат значителен спад през юли спрямо предходния месец - особено тези на пшеницата и растителното масло.Това показват последните данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Експертите обаче предупреждават, че докато спадът в цените на храните от рекордните им нива е добре дошъл, има сериозни съмнения дали той ще се запази в по-дългосрочен план.

„Остават много несигурности, включително високите цени на торовете, които могат да повлияят на бъдещите перспективи за производство и поминъка на фермерите, мрачната глобална икономическа перспектива и валутните движения.Всички тези рискове представляват сериозно предизвикателство за глобалната продоволствена сигурност“, казва главният икономист на Организацията по прехрана и земеделие Максимо Тореро, цитиран от CNBC, пише profit.bg.

Индексът на цените на храните, който проследява месечната промяна в световните пазарни нива на кошница от хранителни стоки, падна с 8.6% през юли спрямо предходния месец. През юни индексът се понижи с 2.3% на месечна база.

Въпреки това, през юли тази година той все още е с 13.1% по-висок от миналогодишните си нива.

Цените в краткосрочен план може да паднат още, имайки предвид стойността на фючърсите. Договорите за бъдещи доставки на пшеница, соя, захар и царевица паднаха от върховете си през март обратно до цените, наблюдавани в началото на 2022 г.

Анализаторите посочват комбинация от причини за спада в цените на храните и за промяната в баланса между търсенето и предлагането. Сред основните са споразумението на Украйна и Русия да възобновят износа на зърно през Черно море след месеци на блокада, по-добрата реколта от очакваното, забавянето на глобалната икономика и силният щатски долар.

Все още е налице обаче скептицизъм сред много от пазарните участници относно това дали Русия ще спази своята част от сделката за износа на зърно. 

Според анализ на рейтинговата агенция Fitch Ratings, евентуално увеличение на цените на торовете, които паднаха наскоро, но все още са двойно по-високи от нивата през 2020 г. , може да доведе до нов скок на цените на зърното.

Ограничаването на доставките на газ от Русия доведе до скок на цените на природния газ в Европа, а "синьото гориво" е основна съставка в производството на азотни торове.

Поевтиняването на храните обаче не е изцяло добра новина. Една от причините, поради които основните стоки са поевтинели, е фактът, че търговците и инвеститорите определят цените в страх от рецесия, казват анализатори, цитирани от CNBC.

Цените на зърнените култури, сред които е и пшеницата, са паднали с 11.5% на месечна база, показва индексът на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Конкретно цените на пшеницата се понижават с 14.5%.

Цените на растителното масло падат с 19.2% до 10-месечно дъно, отчасти поради големия износ на палмово масло от Индонезия, както и заради по-ниските цени на суровия петрол и липсата на търсене на слънчогледово масло.

Цените на захарта бележат спад от 3.8% до петмесечно дъно в светлината на свиващото се търсене, по-слабия бразилски реал спрямо долара и увеличеното предлагане от Бразилия и Индия.

Млечните продукти и месото са поевтинели съответно с 2.5% и 0.5% на месечна база. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай