Понеделник,

До края на 2022 г. "Топлофикация Русе" намалява значително използването на въглища

От: Стандарт -
806
До края на 2022 г. "Топлофикация Русе" намалява значително използването на въглища
A
A
A

"Проектът за производството на електрическа и топлинна енергия от природен газ е мащабна инвестиция за милиони левове. Постепенното премахване на въглищата от горивния микс на предприятието е важна крачка към цялостната модернизация на "Топлофикация Русе"." заяви инж. Севдалин Желев, изпълнителен директор на предприятието. Той уточни, че експертите на дружеството съвместно с едни от най-добрите енергийни инженери работят по проекта от 2019 г. Инж. Севдалин Желев информира, че въвеждането в експлоатация на когенераторите е предвидено да се реализира до края на 2022 г.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Русе" обясни, че когенерацията е технология за едновременно производство на електро и топлоенергия. По думите му този метод е и сред приоритетните на Европейския съюз за повишаване на енергийната ефективност. Инж. Севдалин Желев заяви, че досега са използвали когенерация, но основно гориво са били въглищата, но в контекста на европейската зелена политика новите мощности ще работят на природен газ. "Ще използваме ново поколение газова турбина с висок коефициент на полезно действие. Произведената от когенераторите механична енергия ще захранва електрогенератор от 7 мегавата. Почти 100% от влoжeнaтa eнepгия oт пpиpoдeн гaз ще ce пpeoбpaзyвa в пoлeзнa тoплиннa или eлeктpичecкa мoщнocт.", посочи инж. Севдалин Желев.

По думите на инж. Севдалин Желев с инвестицията в производство на енергия от природен газ ще се подобри значително въздействието върху околната среда. Като причина за това директорът на „Топлофикация Русе“ изтъкна факта, че "синьото гориво" е по-екологично от въглищата.

"Основните ползи при използването на природен газ са, че отделените фини прахови частици и парникови газови са значително по-малко в сравнение с въглищата. На този етап газът ще има важно значение за изпълнение на целите на Европейския Зелен пакт.", обясни инж. Севдалин Желев. Директорът на топлофикационното дружество подчерта, че всяка инвестиция в модернизацията и развитието на "Топлофикация Русе" дава възможност за откриване и на нови работни места и развитието на местния бизнес.

Инж. Севдалин Желев посочи, че плановете им занапред са да продължават да влагат средства в зелени проекти както и за поддържане на техническото състояние на мощностите и топлопреносната мрежа.

Директорът на предприятието подчерта, че имат намерение да постигнат пълна диверсификация на горивния микс като по този начин ще се благоприятства опазването на природата.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com