Дигитално злато – Bitcoin – Какво представлява и как работи?

Първата в света криптовалута е създадена през 2009 г.

Дигитално злато – Bitcoin – Какво представлява и как работи? | StandartNews.com

Не е възможно да не сте чували за Биткойн (Bitcoin), дори и да не се интересувате от финанси или развиващи се технологии. Този нов вид пари навлиза стремглаво в ежедневието ни и все повече хора го използват. Ако все още не знаете какво представлява Биткойн, какво изобщо са криптовалутите и защо трябва да ви интересуват – ние ще обясним в този текст.

Какво е Bitcoin и как работи?

Биткойн е първата в света криптовалута – съвсем нов вид дигитални пари, който притежава стойност като традиционните пари, но за разлика от тях, няма физическа форма. Това значи, че Биткойн съществува само дигитално, където използва технология наречена блокчейн. На блокчейн мрежата на Bitcoin се създават новите единици валути и се извършват трансакциите, когато някой купува или продава от този актив.

Биткойн е създадена през 2009 г. от Сатоши Накамото – анонимен човек (а според някои, група от хора), който иска да освободи обществото от традиционните пари, които са твърде зависими от банките и правителствата. Никоя банка или държава и до момента не може да контролира Биткойн, въпреки различните локални регулации, въвеждани от страни от света. Това значи, че и цената крипто актива не се задава от никоя институция, вместо това се определя от фактори като главно от пазарното търсене, общият брой биткойни, които някога ще съществуват, както и от странични икономически и други новини. Липсата на централна фигура, която да управлява актива, обаче, води и до неговата по-висока волатилност, или нестабилност, в сравнение с традиционните активи като акциите, например.

Колко струва един Bitcoin и как да си купя?

Въпреки че дълго време хората възприемат Биткойн като шега или чудо за три дни, този т.нар. дигитален актив успява да се наложи и 12 години след създаването си, дори достига цена от 69 хил. долара. Достигнал е моментът, в който хората приемат Биткойн доста по-сериозно и вече не само индивидуални инвеститори, а и институции имат закупени единици от него.

От години се носи слух, че България е страната с най-много закупени биткойни в света, но информацията остава непотвърдена. Ако обаче, вие искате да станете реален притежател на Биткойни, може да ги купите от борса за криптовалути. Това са специализирани онлайн платформи, където се търгуват дигиталните активи. За да си купите Bitcoin трябва да имате и дигитален, или крипто, портфейл, където да го съхранявате след това. Този портфейл представлява програма, която се свързва с блокчейна на Биткойн и след потвърждаване на трансакцията, на него получавате вашите крипто единици. Цената на Bitcoin се променя постоянно заради споменатите вече фактори и ако искате да инвестирате в конкретна стойност, трябва изкъсо да следите пазара.

Защо Bitcoin се сравнява със златото?

Bitcoin е наричан с много имена – „първото крипто“, „кралят на криптовалутите“, „дигиталното злато“. Последният прякор създава най-голям интерес у хората, които не са много запознати с тези нови пари – как така Биткойн ще е злато? Биткойн е наричан така от много крипто ентусиасти, които смятат, че в най-близко бъдеще тази криптовалута ще стане толкова значима, колкото най-ценния метал на земята. Въпреки че има критици, които оспорват това като изтъкват волатилността на актива и липсата на употреби освен за плащане, Биткойн и златото имат общи черти, които според други, ще помогнат на криптовалутата да се установи още повече.

Сред нещата , които Биткойн и златото споделят е, че и двете се копаят. Как е възможно това, щом Bitcoin е само в интернет? Наименованието е метафорично и символизира процеса, по който се създават нови единици от криптовалутата. Вместо с кирки, копачите на Bitcoin са оборудвани със специални компютри, с които изкопават новите единици от дигитални актив. Друго общо е, че и двата актива имат фиксирано количество, което намалява с годините и съответно повишава търсенето им. При Биткойн това е 21 млн., които се предполага, че ще свършат през около 2140 г. Както златото, и Биткойн може да се дели, може да купите Bitcoin на части, а не цял. Криптовалутата, подобно на благородния метал, представлява средство за размяна и служи на инвеститорите като начин да разнообразят портфолиата си и да избегнат силни удари от инфлацията.

Bitcoin бъдещето на нашите пари ли е?

Никой не може да оспори факта, че Биткойн е изключително популярен актив днес. Въпреки нестабилната цена и неясното бъдеще, много хора виждат потенциала на този нов вид пари и се пренасочват към модернизиране на финансите си. Няма човек или компютър, който да е способен да предскаже със сигурност как ще се развие бъдещето на първата криптовалута и дали наистина това ще стане дигиталното злато. Сигурно е едно, Bitcoin е истински феномен и вероятно крие още изненади, с които да стъписа финансовия свят.

Тази статия не цели да дава финансови съвети. Bitcoin е актив, чиято стойност варира непрестанно. Инвестирането в Биткойн и в криптовалути носи много рискове и трябва да вземете информирано решение преди да вложите парите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай