Депутат разкри кое ще спаси летния туристически сезон

Очаква новият туристически сезон да бъде с около 10-15% по-добър от миналогодишния

Депутат разкри кое ще спаси летния туристически сезон | StandartNews.com

В случай, че ковид вълната затихне рано и хотелите по морето успеят да отворят за Великден, ще има добър летен туристически сезон, обяви пред БНТ председателят на комисията по туризъм в 47-о Народно събрание Илин Димитров от "Продължаваме промяната".

Личната прогноза на Димитров е, че новият туристически сезон ще бъде с около 10-15% по-добър от миналогодишния, но все пак ще остане с 10-15% по-слаб от 2019 г., когато беше последният сезон преди пандемията.

Според Димитров е нормално при поскъпването на суровините да се повишат и цените на туристическите пакети. Ръстът на енергоносителите от последните месеци най-вероятно ще наложи допълнителна актуализация на офертите на хотелиерите, предупреди той.

Председателят на комисията по туризъм смята, че единственият шанс да бъде спасен секторът у нас е да се намерят варианти за удължаване на летния сезон и през пролетните и есенните месеци. Това може да стане чрез развитието на специализирани видове туризъм като СПА, конгресен туризъм, винени и приключенски турове.

Част от хотелиерите вече са се ориентирали в тази посока като единствен начин да оцелеят по време на ковид кризата. Това ще донесе позитиви след приключването на пандемията, смята той.

Илин Димитров подчерта, че е необходимо да се активизира рекламата на България като туристическа дестинация и да се наблегне на обучението на персонала в хотелите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай