Дават помощи за складиране на сирене

Дават помощи за складиране на сирене | StandartNews.com

Дават помощи за складиране на сирене кашкавал и извара. В понеделник започва прием на документи за кандидатстване по извънредна схема за частно складиране на пушено и синьо сирене, кашкавал и извара, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Мярката се въвежда във връзка с наложената забрана за внос на някои продукти от Европейския съюз в Русия.

Тя е разписана в приетия от Европейската комисия регламент за откриването на временна схема за финансово подпомагане за частно складиране на някои млечни продукти. Субсидията по мярката е за конкретни видове сирена - стъргани или на прах, топени, сини и други с плесен в тестото, кашкавал и замразена извара. За пресните сирена няма да бъде отпускана помощ. Помощта се дава, ако договореният период на складово съхранение е между 60 и 210 дни, а допустимите количества са от 0,5 тона до 155 хил. тона.

Есенната сеитба започна

в Добричка област, като по данни на земеделската дирекция стопаните са извършили предсеитбена подготовка на 132 840 дка и вече 38 530 дка е засятата маслодайна рапица. Тече подготовката и за сеитбата на пролетници през 2015 г. като на 189 720 дка вече е извършена дълбока оран. Наред с това стопаните жънат и слънчогледа в областта, като от засетите 910 520 дка с маслодайната култура в Добричко са пожънати 7%. Средният добив е 249 кг/дка. От неблагоприятните климатични условия има 3 587 дка със слънчоглед, които са пропаднали на 100%. Най-висок добив в началото на жътвата имат стопаните в общините Каварна и Генерал Тошево, където добивът е 280 кг/дка, а най-нисък - в Шабла - 210 кг/дка. Земеделците добавят, че в началото на жътвата цената на слънчогледа е ниска. Масово търговците предлагат цени от около 450 лв. за тон. За да дадат цена от 500-520 лв. за тон, търговците търсят слънчоглед с масленост 44%, което тази година може би няма да се постигне, казват производители. В момента и търговията със зърно е в застой като сделки с пшеница няма. Започна жътвата и на царевица в Добричко, като първи стопаните от Генерал Тошево са стартирали прибирането на фуражната култура. Средният добив е 650 кг/дка. Общо с царевица в Добричко са засети 943 237 дка, пропадналите на 100% площи с фуражната култура са 3 653 дка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай