Държавните компании с ръст на печалбите

Държавните компании с ръст на печалбите | StandartNews.com

София. Увеличаване на печалбите на повечето държавни транспортни компании през 2013 година отчете министърът на транспорта Данаил Папазов. Само ДП "Ръководство на въздушното движение" отчита скок на печалбата с 11 млн. лв., а "Летище София" - с 1,340 млн. лв. С рекорд от над 11 млн. тона обработени товари порт Варна отчита ръст на печалбата си от над 700 хил. лв.

Все още не е създаден интегратор на електронното управление, който да играе роля на трамплин между различните електронни програми на ведомствата, заяви министър Папазов. 5000 карти за електронна идентичност бяха раздадени на ведомства, университети и граждани, за да се тества е-правителството, напомни Папазов и веднага призна, че все още има затруднения при тяхното използване.

Електронното правителство е една от най-горещите теми и една от основните задачи пред нашето министерство, заяви той. Вече е изработена стратегия за електронното управление, качена на сайта на ведомството. Работи се по няколко сериозни проекта, като през септември беше одобрен проект за надграждане на е-правителството, посочи Папазов. Според него около 30 млн. лв. се спестяват на учрежденията и фирмите с помощта на е-слугите. Вече се изготвят наредби за условия и реда за достъпа и опазването на информацията от електронните документи.

Отделят ремонта от БДЖ

Обмисля се преструктуриране на част от дейностите на БДЖ, съобщи транспортният министър Данаил Папазов. Някои от звената на холдинга могат да бъдат закрити, а дейността им да бъде отдадена на външни фирми. Пример за това е ремонтната дейност на БДЖ, която е разпръсната на повече от 12-13 места, заяви Папазов. Във всяко от тях се извършва някаква ремонта дейност, която не е с нужното качество и прецизност, обясни Папазов. Идеята на транспортното министерство е ремонтите в БДЖ да бъдат окрупнени в едно или две отделни звена, в които да се извършват първокачествени ремонти на локомотиви и вагони. След това ще се направи разчет и ако тази дейност носи само загуби на БДЖ, ще се помисли да се извади и да бъде дадена на външна фирма, каза Папазов, като според него това няма да доведе до съкращения на персонал.

Най-голямата жп компания в света - руската ОАО РЖД, никога не се е интересувала от приватизацията на "БДЖ - Товарни превози". Това заяви за БНР президентът на РЖД Владимир Якунин. Откровено казано, нито аз лично, нито в РЖД някога сме изразявали подобен интерес, посочи Якунин. Това по-скоро е маркетингов ход, за да се увеличи стойността на предлагания актив, посочи той. Обемът на товарните жп превози в България е толкова малък, че би било "пълно безумие" да навлизаме на този пазар, заяви Якунин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай