#ДАНСwithМe е златна мина

Кръчми и клек шопове с рекорден оборот, молят се протестът да не секва

#ДАНСwithМe е златна мина | StandartNews.com

София. "Без свирки и знамена протест няма!". Това заявява гордо търговец в "пълно бойно снарежение" - накичен с вувузели, флагове и тромби. През близо трийсетте дни на народен гняв на столичния пл. "Независимост" кипи здрава търговия. А шапки, свирки и трикольори се продават като топъл хляб. Малките знаменца на пръчка са по левче, а големите вървят по петарка.

По толкова са и свирките - в зависимост от това дали са пластмасови или метални. Вувузелата, която вдига повече шум и привлича повече внимание, е по-скъпичка - между 3 и 5 лева. Никой обаче не дава касови бележки. Продавачите, преметнали през рамо стоката си, ловко се промъкват между хората, като се опитват да привлекат вниманието им с тромби, издаващи пронизителни звуци. Макар че най-активните протестиращи отдавна са се запасили с всичко необходимо, все някой си е забравил или изгубил свирката и трябва да си купи нова.

"Малките знамена по 1 лев също са сред най-купуваните", обяснява Христо, който току-що е зарадвал с цветна свирка малчуган, дошъл на шествието с родителите си.

Работя на друго място, но всяка вечер идвам тук да изкарам по някой лев отгоре", казва мъжът. И макар че иначе изглежда доста разговорлив, като става въпрос за дневния оборот - се свива и лаконично обяснява: "А, изкарват се има-няма десетина лева". Друг продавач пък разказа, че помагал на свой приятел, който му забранил да издава сумата от продажбите.

Запознати с амбулантната търговия са на мнение, че един шеф дърпа конците на бизнеса. Той купува стоката на едро и после я разпределя на няколко продавачи. Те пък от своя страна се отчитат при негоq след като приключат работа.

Екип на "Стандарт" потърси откъде се снабдяват с протестните атрибути уличните продавачи. Естествено потърсихме ги в сърцето на китайските стоки - "Илиянци".

Там журналисти и фотографи никак не са добре дошли. Като забеляза апарата, едър охранител дойде и ни обясни, че не може да се снима без разрешение. След разговор с шефа на базара ни позволиха да щракаме, но при конкретни условия: да се снима само потока от хора и задължително да бъдем придружени от техен човек.
Но сергиите с протестни атрибути, които търсехме, се оказаха на петдесетина метра извън бариерите на "Илиянци". В магазин за всякакъв вид битови стоки имаше и трикольори, както и цветни свирки. Продавачката - жена на средна възраст с тежък грим, потвърди, че зареждат стоките си от нея, но отказа да отговори на други въпроси и ни отпрати с думите: "Ходете да си снимате знамената на протестите!".

Протестът е манна небесна и за кръчми, барове, ресторанти, магазини и кафенета в центъра на София. Собствениците им се молят демонстрациите да продължат максимално дълго. "Ако имахме толкова клиенти през зимата, нямаше да протестираме срещу въвеждането на забраната за цигарен дим", категорични са ресторантьорите. "Никога през лятото не се е налагало да правим резервации, при това не само за градината, а и за основния салон", признават щастливи от оборота и бакшишите сервитьори. Събират се шумни компании и обсъждат политическата обстановка на по бира

или вино и хапват. Протестите са рай и за околните магазини и будки за цигари и алкохол. "Такива обороти не сме виждали от години", смеят се доволно продавачите. Още след първата седмица на протеста пък част от собственците на клек шоповете и павилионите се усетили, че "ден година храни" и вдигнали цените на бирата и закуските. "Не можем да смогнем да зареждаме от кехлибарената течност", потриват доволно собственици на павилион около Орлов мост в столицата. Здраво се харчат и водата и солети, признават търговците.
#ДАНСwithMe спъва бизнеса само на таксиджиите. "Заради блокирания център висим с часове по стоянките", оплакват се шофьори. "Никой не иска да ни ползва, защото трябва много да заобикаляме и сметките стават солени", е драмата на таксиджиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай