Данъчни в чужбина ловят ДДС измами

До 500 лв. глоба, ако не съдействаме на инспектори от Гърция или Румъния

Данъчни в чужбина ловят ДДС измами | StandartNews.com

София. Родни данъчни ще бъдат пращани в чужбина, за да ловят опитите за ДДС измами чрез сделки с други страни от ЕС. Това предвиждат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са внесени в парламента от Министерския съвет.

Най-често опити за ДДС измами при трансгранични сделки се правят с фирми от Румъния и Гърция, сочат резултатите от ревизиите на НАП. Именно затова родните данъчни най-често ще ходят именно до съседните страни, които са членки на ЕС. Ако една фирма иска връщане на ДДС, защото е доставила стоки в Румъния или Гърция, но има съмнения, че сделките са реални, от НАП искат данни от съседните страни за регистрираните там фирми - реално ли осъществяват дейност, обявили ли са получените от България стоки и т.н. Ако обаче останат неизяснени въпроси, родните данъчни ще ходят на място, за да се уверят, че всичко е наред и хазната може да върне ДДС на търговците.

При командировките си в чужбина родните данъчни ще имат право на достъп до всички документи за проверяваните фирми, както и да искат обяснение от местните граждани, гласят предложените промени в ДОПК. Същите права ще имат и данъчни от съседните страни при идването си в България да разследват конкретни фирми и сделки. Ако данъчен от друга страна от ЕС ни иска някакви обяснения, ще трябва да му съдействаме. В противен случай санкциите са същите, както при отказ за съдействие на роден данъчен инспектор, т.е. глоба от 250 лв. до 500 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай