Данъчни следят камиони с череши, ягоди и риба

Данъчни следят камиони с череши, ягоди и риба | StandartNews.com

53 храни са включени в списъка с рисковите за хазната стоки

Данъчните ще проверяват всеки камион с череши, ягоди и кайсии, за да не се укриват налози при търговията с тези плодове. Общо 53 храни са включени в новия списък с рисковите за бюджета стоки, които подлежат на проверки от новото звено за фискален контрол при внос, износ и при транспортиране във вътрешността на страната. Заповедта, с която са определени тези 53 стоки, влезе в сила от днес.

Сред тези рискови стоки са и малините, дините, пъпешите и прасковите. Явно в новия списък са включени сезонните плодове, които вече са на пазара или скоро ще се появят. С тези плодове се правят големи обороти, като най-често се продават на пазари в страната, където няма касови апарати. Право да продават без касови апарати обаче имат само селскостопански производители, но не и търговци, които продават внесени от Гърция плодове. Именно затова всеки камион или бус с череши и ягоди ще бъде проверяван.

От началото на годината бяха направени пунктове за фискален контрол по границите на страната, както и в големите борси и тържища. На тези пунктове служители от новото звено за фискален контрол към НАП проверяват документите на превозваната стока - произхода й, кой е вносител и кой е получател. Ако има подозрения за данъчна измама, може да се иска обезпечение в размер на дължимите за стоката налози.

В новия списък с рискови за хазната стоки влизат и миди, калмари и скариди. Данъчните ще проверяват и превозните средства със сьомга, херинга, сафрид, риба тон, пъстърва и калкан.

Освен плодовете и рибата данъчните ще проверяват и превозните средства със сланина, зехтин и маслини.

Инвестициите паднаха с 28%

218,5 млн. евро са преките чужди инвестиции в страната за първите четири месеца на годината, което е спад с 28% спрямо същия период на миналата година, сочат предварителните данни на БНБ. За сравнение, през първите четири месеца на миналата година преките вложения са били 305,5 млн. евро, което е с 86,6 млн. евро повече от настоящата година. Конкретно за месец април преките чужди инвестиции в страната са били за 106,6 млн. евро. Това е значително по-добър резултат от отчетения през същия месец на миналата година.

Тогава нетните преки вложения бяха минус 67,8 млн. евро. По държави най-големи инвестиции през първите четири месеца на 2014 г. са дошли от Холандия (62,4 млн. евро), а най-сериозни отрицателни потоци има към Швейцария (-12,1 млн. евро). На фона на тези данни българите, живеещи в чужбина, са пратили у дома на своите близки 284,1 млн. евро за четири месеца. Статистиката обаче не отчита преводите на емигранти под 2500 евро, както и вкараните в страната суми в брой.

Проверяваме в интернет размера на налозите си

Над 5 милиона справки онлайн са направили клиентите на НАП, които имат персонален идентификационен код (ПИК) за е-достъп до услуги на агенцията. Вече са издадени 200 000 персонални кода, като 70% от тях са на граждани. Най-много справки (2,2 милиона) са направили гражданите и фирмите за задълженията си към бюджета. 1,3 милиона са направените справки за извършени плащания към бюджета. 513 000 пъти гражданите са проверили вида на трудовия договор, който е деклариран пред НАП, а справката за осигурителния доход е ползвана 687 000 пъти. С ПИК хората могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигуровките им и да получат информация за членството си в пенсионен фонд. Чрез ПИК може да се поиска и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения. ПИК може да се получи, като се подаде заявление по образец, което може да се изтегли от www.nap.bg. Документът може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офиса на агенцията по постоянен адрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай