Данъчни блокират сметки след обаждане по телефона

Данъчни блокират сметки след обаждане по телефона | StandartNews.com

София. 1039 длъжници, които не са платили в срок декларираните от тях задължения по Закона за корпоративното подоходно облагане, ще получат обаждане от НАП, съобщават от столичната дирекция на приходната агенция.

Общият размер на дълговете им към бюджета по подадените годишни декларации е 7,3 млн. лв. Позвъняванията вече са в ход и обхващат длъжници, регистрирани в град София и областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Проведените досега кампании са доказали, че телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да платят доброволно дълговете си към бюджета.

От НАП напомнят, че невнасянето на задължението в 14-дневен срок след позвъняването води до стартиране на процедура за обезпечаване и принудително събиране на дълговете. Най-често се използват методи за бързо събиране на дълговете - налагане на запор върху банкови сметки, вземания от трети лица, включително работодател (ако длъжникът е физическо лице). Ако в двуседмичен срок след позвъняването постъпи плащане или длъжникът даде обезпечение, към запор няма да се пристъпва.

След проведената през юли телефонна кампания, насочена към регистрирани в НАП София лица с просрочени задължения, в бюджета са постъпили 2,4 млн. лв. От избраните за кампанията 2539 длъжници, с общ размер на борчовете по ЗКПО в размер на 3,5 млн. лв., 777 са погасили изцяло задълженията си. За невнесените след обаждане по телефона просрочия, публичните изпълнители при ТД на НАП София са наложили обезпечителни мерки на 296 длъжника, образувани са и 106 изпълнителни дела. Веднага след предприетите действия в хазната са изплатени още 535 166 лв. просрочени задължения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай