Чобанов прогнозира 2.1% ръст на икономиката

Чобанов прогнозира 2.1% ръст на икономиката | StandartNews.com

Пловдив. Финансовият министър Петър Чобанов прогнозира 2,1% икономически растеж за тази година. Късн снощи в Пловдив той обясни, че основание за ревизиране на прогнозата в положителна посока дава статистиката от последните няколко тримесечия.

Чобанов бе категоричен, че се очаква през юни да се отбележи растеж от порядъка на 1,3 – 1,4%, след като за изминалото тримесечие бяха регистрирани 1,6%, а правителството преди година е заварило отрицателен ръст от – 0,2%, предаде БГНЕС.

По думите му ако гледаме неизгладените сезонни данни, ръстът на потреблението и на инвестициите е 4%, а това ни дава увереност да смятаме, че прогнозата ни за годината ще се сбъдне. Той обясни растежа с по-доброто отношение към бизнеса, връщането на парите му навреме, за да може той да разполага с тях, с подобряването на бизнес доверието. Затова и за пръв път от няколко години има данни за растеж.

Финансовият министър обеща около 1 милион лева за възстановяване на изгорелия Драматичен театър, но обясни, че няма промяна в позицията му за евентуално отпускане на средства за довършването на многофункционалната зала Колодрума.

Чобанов обясни, че продължава да не е наясно какви са разчетите за довършването на съоръжението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай