Чобанов: Актуализацията не е за сметка на финансовата дисциплина

Няма опасност да влезем в гръцки, испански или португалски сценарий, смята финансист № 1

Чобанов: Актуализацията не е за сметка на финансовата дисциплина | StandartNews.com

София. "С дебатите по актуализацията на бюджета бяха разсеяни редица митове", каза в пленарната зала финансовият министър Петър Чобанов след приемането на актуализацията на бюджета на второ четене.

По думите му, първият оборен мит е, че актуализацията застрашава фискалната дисциплина, вторият - че няма нужда от актуализация на приходите, третият - че десницата в парламента е за по-ефективни разходи. "За съжаление в нито едно от изказванията на ГЕРБ нямаше предложение как приходите да са по-ефективни или за намаление на разходите", коментира министърът.

Чобанов подчерта, че с обсъждането на актуализацията парламентът отново се е завърнал към основните си функции да е място за политически дебат.

Ще продължи обсъждането на размера на минималната работна заплата в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). „Правим възможното, търсим резерви и при постигане на успех по отношение на повишаване на събираемостта на приходите, да осигурим и коледни добавки на пенсионерите. По отношение на програмите за заетост търсим ресурс по линията на оптимизация на средства", каза Чобанов пред журналисти.

"Няма никаква опасност да влезем в гръцки, испански или португалски сценарий и поради ниското ниво на дефицит, и поради ниското ниво на държавен дълг, който спокойно може да бъде и ще бъде обслужван", подчерта министърът. По думите му данните за май месец показват, че има сериозни проблеми по отношение на приходите. "Тогава нашите анализи не бяха споделени и бяхме атакувани. Данните за юни потвърдиха нашите опасения и едва ли някой се съмнява, че е необходима актуализация на приходите. Ще положим необходимите усилия да изпълним това, което сме заложили, за да не се налага втора актуализация", заяви Чобанов.

„Общият лимит за дълга в размер на 14.6 млрд. лв. не се променя. Необходимостта да предвидим допълнителна възможност за дълг от 1 млрд. лв. произхожда от факта, че след средата на август от фискалния резерв ще бъдат платени 800 млн. лв. по февруарската емисия. Тези средства са постъпили, но фактът е, че фискалният резерв в края на август ще намалее. Допълнително той би намалял и при плащанията по дълга, които имаме по-нататък през годината. Допълнително би намалял и в началото на следващата година, поради плащания по дълга. За да постигнем едно нормално ниво на фискалния резерв, е необходимо този резерв да бъде попълван с необходимия ресурс, т.е. този 1 млрд. лв. няма да бъде похарчен директно, няма да бъде откраднат. Той е необходим, за да провеждаме политиката – фискалният резерв да е в необходимото състояние", аргументира се финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай