Черни кутии в автомобилите удрят по джоба шофьорите

Въпреки това "черните кутии" ще действат дисциплиниращо за рисковите водачи

Черни кутии в автомобилите удрят по джоба шофьорите | StandartNews.com

Изискването за използване на "черни кутии" в автомобилите ще повлияе и на застраховките за тях, прогнозира пред БНР Константин Велев от Асоциацията на българските застрахователи. От тази седмица „черните кутии“ са задължителни за новите модели. А от 2024 г. за всички нови автомобили.

Велев признава, че "черните кутии" ще действат дисциплиниращо за рисковите водачи. И поощряващо за съвестните: "Ако тези устройства станат масови, няма как данните, които показват, да не бъдат отчитани, съответно и в застрахователната премия. 60% от водачите в България не правят нарушения. Такива устройства за тези водачи ще доведат до намаляване на застрахователната премия. Отчита се такъв дисциплиниращ ефект".

Тъй като "черни кутии" има вече в по-новите модели, практиката вече е показала, че от тях има полза: "Възникна такова съмнение, че водачът не ни казва истината. Използвахме такива данни, отказахме плащането".

Засега застрахователите нямат настроения да задължават водачите на старите коли да си слагат "черни кутии", обяснява Константин Велев: "И в България някои от компаниите обсъждаха такива вариант, но никоя не стигна до там да задължава клиентите си да монтират такива устройства".

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи казва, че заради европейския регламент,  ще е нужна и промяна в българското законодателство: "Би трябвало това нещо първо да се уреди от гледна точка на наказателния процес, защото ако реферираме към случая от онзи ден (катастрофата в София на 5 юли – бел.ред.) преди всичко тези данни са необходими първо на разследващите органи, след това вече и на застрахователите. Но трябва да бъде уредено и в наказателния и в гражданския процес ползването на тези данни като доказателствено средство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай