Части от ВМЗ-Сопот са одобрени за приватизация

По-ясни правила искат някои работодатели, както и Обединените патриоти

Части от ВМЗ-Сопот са одобрени за приватизация | StandartNews.com

Депутатите в Народното събрание одобриха предложението на Министерския съвет за продажба на три обособени части от "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот.

От "Обединени патриоти" се възпротивиха на решението и призоваха за явен търг на частите от имуществото на завода.

Единият от имотите е земеделска земя с близо 7 декара в село Калояново, Пловдивско, като към нея има осем сгради с обща площ от близо 2 хил. квадратни метра. Той се използва като производствен и складов обект. В списъка е и почивна база "Чевира" в землището на село Старосел. Към нея има столова и едноетажна сграда с разгърната застроена площ от 1215 квадратни метра. За продан отива и незавършен триетажен хотел с площ 556 квадратни метра.

Според вносителя целта на предложения проект за решение е да се приватизират обособени части от ВМЗ - Сопот поради отпаднала необходимост от тях за реализиране на производствената и търговската дейност на дружеството. Същите не се използват и са необходими допълнителни разходи за тяхната поддръжка.

Димитър Александров от ГЕРБ подкрепи министерското решение: "Първото, което се случва е, че се освобождава един финансов ресурс, който е на разположението на държавата. Освен това най-вероятно са плащани някакви данъци и такси, които допълнително утежняват работата на самото предприятие".

Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" възрази на начина, по който се пускат в продажба имотите: "Хайде тази процедура да пробваме да я пуснем на явен търг, защото този мач в момента е свирен и няма смисъл тук, от трибуната, да ни убеждавате колко била важна приватизацията на терени с отпаднала необходимост в Старосел, където има докарана минерална вода от 3 километра и половина".

След приетото днес решение процедурата за продажбата на имотите ще бъде реализирана от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол по реда на закона.

От КРИБ и КНСБ подкрепят решението и го оценяват като полезно за българската икономика. БТПП пък смята, че представените документи не са достатъчни, за да се направи преценка за целесъобразността на акта, информира в доклада си по проекта икономическата парламентарна комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай