Бюджетът на излишък. 1 млрд. повече приходи в хазната

Държавата е имала с 1,07 млрд. лв. повече приходи, отколкото разходи

Бюджетът на излишък. 1 млрд. повече приходи в хазната | StandartNews.com

Бюджетът излезе на излишък. Държавата е имала с 1,07 млрд. лв. повече приходи, отколкото разходи. Това показват предварителните разчети на Министерството на финансите към края на септември 2021 г.

От началото на годината общо приходите – включително от  данъци, дарения и помощи, са 37,8 млрд. лв. Това е с 17% или 5,4 млрд. лв. повече в сравнение със същия 9-месечен за миналата година.

Причините са от една страна заради подобрена събираемост – а от друга заради повишените цени на горивата, които водят до повече приходи по ДДС и акцизи. 

Съответно разходите възлизат на 36,7 млн. лв., което е с 16% повече в сравнение с 2020 г.

Значителният ръст на разходите към септември 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна с по-ниската база през 2020 г., когато през същия период има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато за деветмесечието на 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

За добавките от 50 лв. към пенсиите са изразходени близо 950 млн. лв. от януари до септември.

Наред с това, влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от месец юли 2021 година. В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка:  разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1 000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв., и други. Принос за нарастване на разходите за субсидии за нефинансови предприятия имат плащанията по мярката „60/40“, мярката „80/20“, мярката „Запази ме“, мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“, администрирана от НАП, и други, съобщи Министерство на финансите.

За сравнение към края на предишния месец излишъкът бе 881 млн. лв. Според окончателните отчети за август данъчните приходи и от осигурителни вноски бележат ръст от 14% на годишна база и формират близо 80% от всички приходи, уточни manager.bg.

Приходите от ДДС към август възлизат на 8,4 млрд. лв., което е е 18% повече на годишна база, а от акцизи – 3,7 млрд. лв., тоест само с 3,4% повече в сравнение със същия период на 2020 г. Приходите по социални и здравноосигурителни вноски са  7,9 млрд. лв., с 11% повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай