Брюксел ни клати за новите програми

Брюксел ни клати за новите програми | StandartNews.com

Еврокомисията тупа топката заради орязания си бюджет, политическата нестабилност у нас налива масло

София. 2014-а може да е нулева година за усвояването на средства от фондовете на ЕС по новите оперативни програми. За това алармираха представители на бизнеса, след като Европейската комисия пак върна за корекции "Споразумението за партньорство 2014-2020". Така одобрението на новите оперативни програми, което се очакваше да стане през октомври, щеше да се отложи поне с няколко месеца при нормална политическа ситуация.

При вече ясния сценарий за служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори е сигурно, че документът няма да бъде одобрен до края на годината. Това означава, че конкурсите за избор на изпълнител за готови проекти, като този за модернизация на жп линията Русе - Варна, няма да бъдат обявени и евросредствата няма да тръгнат към България преди 2015-а.

Първият вариант на споразумението бе изпратен в Брюксел през август 2013 г. и бе върнат с доста критики. Новата версия бе изпратена през февруари и ни беше върната преди дни. ЕК настоява парите по "Региони в растеж" да отидат в по-малко градове, за да донесат по-голям ефект. "Докато съм министър на регионалното развитие, ще продължа да отстоявам позицията 67 града да имат достъп до финансиране" по програма "Региони в растеж", заяви междувременно Десислава Терзиева. Брюксел смята реформата в здравния сектор за неотложна и настоява да знае как точно ще се извършва мониторинг на европейските средства в сектора. Критика има и по линия на парите за интеграция на ромите, където са постигнати незначителни резултати. От Брюксел посочват, че България още не е изготвила и цялостна стратегия за развитие на обезлюдяващите се райони и допълват, че пари по Програмата за селските райони ще се дават, само ако осигурят икономически растеж и работни места за цели региони.

Забавеното подписване на споразумението ще доведе до загуба на евросредства, тъй като те няма да бъдат усвоени за намаления период, притесняват се от бизнеса.

Както "Стандарт" пръв писа, още на 6 февруари, основната причина за забавяне на споразумението е орязаният бюджет на Брюксел. За да се измъкне от ситуацията, ЕК поиска България да представя коригирани варианти на програмите, най-вече с формалния мотив промяна на определението за голям европроект от 50 на 75 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай