Брюксел с ключово решение за тока, в Германия бесни

ЕК определи атомните и газови електроцентрали за екологични

Брюксел с ключово решение за тока, в Германия бесни | StandartNews.com

Атомните електроцентрали, както и тези използващи “газ” бяха определени от Европейската комисия, като устойчиви инвестиции в контекста на енергийния преход и Европейската зелена сделка, предаде Reuters.

Днешното одобрение следва предложението на Брюксел от това разпространено в навечерието на 2022 г.  в тази посока и е резултат от дълги преговори между държавите членки. То обаче все още е изправено пред възможността да не бъде прието, съобщи бТВ. Предложението не ЕК в края на миналата година предизвика недоволството на най-голямата страна членка и водеща икономика в Европа - Германия. Немското правителство обяви тогава, че атомната енергия е опасна и ЕС не трябва да я насърчава.

С днешното определяне Европейската комисия на практика позволява проекти свързани с тези горива да получават по-лесен достъп до финансиране.

За да се определят като устойчиви проектите за атомни електорцентрали трябва да получат разрешение за строеж преди 2045. По-важното изискване е обаче, страните в които те са разположение да имат средствата и капацитета да съхраняват радиоактивните отпадъци.

Какво става с природния газ

Инвестициите в газови електроцентрали трябва да отговарят на някои изисквания като това при производството им да отделят по-малко от 270 г. C02 на произведен киловатчас (централите на природен газ отделят около 500 г CO2 на произведен киловатчас бел. ред). Другият вариант е те да произвеждат годишно по 550 kg на киловатчас въглероден диоксид в следващите 20 години, което да им позволи първоначално да работят на природен газ, а впоследствие да преминават на горива като водород.

Преди по-малко от седмица изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви, че в средносрочен план се планира изграждане на водородопровод в маришкия басейн, който да захранва централите там, които ще работят с горивото.

Какви са настоенията в Европарламента

В Съвета на ЕС предложението може да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети, а в ЕП - с половината от подадените гласове на пленарно заседание. Ако няма възражения, предложението на ЕК може да влезе в сила от 1 януари догодина.

Според депутата от зелените в ЕП Михаел Блос се очаква 250 депутати да гласуват против предложението на европейската комисия. Нужни са обаче 353 за да се спре днешното решение. То може да бъде блокирани и от държавите членки, но за това трябва 20 от 27 да гласуват против.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай