Вторник,

Брюксел с ключово решение за тока, в Германия бесни

От: Редакция -
7383
Брюксел с ключово решение за тока, в Германия бесни
A
A
A

Атомните електроцентрали, както и тези използващи “газ” бяха определени от Европейската комисия, като устойчиви инвестиции в контекста на енергийния преход и Европейската зелена сделка, предаде Reuters.

Днешното одобрение следва предложението на Брюксел от това разпространено в навечерието на 2022 г.  в тази посока и е резултат от дълги преговори между държавите членки. То обаче все още е изправено пред възможността да не бъде прието, съобщи бТВ. Предложението не ЕК в края на миналата година предизвика недоволството на най-голямата страна членка и водеща икономика в Европа - Германия. Немското правителство обяви тогава, че атомната енергия е опасна и ЕС не трябва да я насърчава.

С днешното определяне Европейската комисия на практика позволява проекти свързани с тези горива да получават по-лесен достъп до финансиране.

За да се определят като устойчиви проектите за атомни електорцентрали трябва да получат разрешение за строеж преди 2045. По-важното изискване е обаче, страните в които те са разположение да имат средствата и капацитета да съхраняват радиоактивните отпадъци.

Какво става с природния газ

Инвестициите в газови електроцентрали трябва да отговарят на някои изисквания като това при производството им да отделят по-малко от 270 г. C02 на произведен киловатчас (централите на природен газ отделят около 500 г CO2 на произведен киловатчас бел. ред). Другият вариант е те да произвеждат годишно по 550 kg на киловатчас въглероден диоксид в следващите 20 години, което да им позволи първоначално да работят на природен газ, а впоследствие да преминават на горива като водород.

Преди по-малко от седмица изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви, че в средносрочен план се планира изграждане на водородопровод в маришкия басейн, който да захранва централите там, които ще работят с горивото.

Какви са настоенията в Европарламента

В Съвета на ЕС предложението може да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети, а в ЕП - с половината от подадените гласове на пленарно заседание. Ако няма възражения, предложението на ЕК може да влезе в сила от 1 януари догодина.

Според депутата от зелените в ЕП Михаел Блос се очаква 250 депутати да гласуват против предложението на европейската комисия. Нужни са обаче 353 за да се спре днешното решение. То може да бъде блокирани и от държавите членки, но за това трябва 20 от 27 да гласуват против.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички