Брокери искат по-нисък данък за сделки с имоти

Брокери искат по-нисък данък за сделки с имоти | StandartNews.com

София. По-нисък данък за прехвърлянето на имот ще увеличи приходите в общинските бюджети, смятат от "Сдружение брокери на имоти".

 

Те предлагат местният данък при прехвърляне на имот да се начислява върху данъчната оценка, а не върху по-високата от данъчната и уговорената цена. Така ще се обезсмисли заобикалянето на закона, което е широко разпространена практика. За да се спестят пари от данъка, масово се лъже и в договора се посочва по-ниска цена от тази, на която е сключена сделката. В същото време полза от посочването на реалната цена ще имат и продавачите, и купувачите. Едните ще легализират дохода си, а другите - ще могат да претендират за възстановяване на пълната платена сума в случай на разваляне на сделката, казват от сдружението.

 

Въвеждането на данъчни облекчения за хазяите, купувачите и продавачите на имоти би извадило голяма част от оборотите на агенциите на светло, смятат от браншовата организация. Те предлагат сумата по фактурата за извършена посредническа услуга да може да се приспада от годишния облагаем доход на гражданите. Комисионите при продажба на имот да станат необлагаеми доставки по Закона за ДДС, искат още брокерите. Предложенията им са представени в НАП, след като данъчните са ги помолили за съдействие при пресичането на нелоялните практики в бранша.

 

46% от ипотечните заеми са на хора със заплата до 2000 лева

 

Българите със заплата между 1500 и 2000 лв. са теглили най-много жилищни кредити през първия месец на 2014 г. Те оформят цели 46% от всички потребители, посегнали към банково финансиране за покупка на имот, сочи анализ на консултантската компания КредитЦентър. На другия полюс са хората с доходи над 2500 лв., които са едва 4% от всички взели ипотечни кредити през януари. Най-многобройната група българи, тези с доходи до 1000 лв., имат дял от 18% от всички кредитополучатели. Гражданите с доходи между 2000 и 2500 лв. съставят 26% от взелите ипотечен заем през януари. Средната изтеглена сума е 36 372 евро. 87% от изтеглените през януари ипотеки са в левове. Според управителя на КредитЦентър Тихомир Тошев готвените законови промени, свързани с ипотеките, няма да доведат до вдигане на лихвите. По-скоро ще се появят нови продукти, които ще отговарят на определени точки от европейската директива за ипотеките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай