Бъркат ни в джоба с шринкфлация

Така и националната статистика се заблуждава с цените

Бъркат ни в джоба с шринкфлация | StandartNews.com

Търговци измислиха как да завоалират спекулата с цените - това е т.нар. явление "шринкфлация", коментира пред "Стандарт" икономистът Мика Зайкова. Това означава, че купуваш на същата цена опакована стока, но грамажът й е по-малък. Така и националната статистика се заблуждава и отчита, че няма промяна в цените.

 Учени от САЩ от години наблюдават явлението сред най-големите производители на хранителни продукти в света. От известно време то се появи и у нас. „Още преди няколко месеца предупредихме за „шринкфлация“, при което започва процес на намаляване на грамажите.

Засега не смятаме, че е много масово, по-скоро единични продукти, но рискът остава“, каза Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители".Според него търговците се изкушават да прибягват до този метод, защото пускайки по-малък грамаж на същата цена, подвеждат потребителите, че няма промяна в стойността на стоката, която си купуват.Той даде пример с бурканите и шишетата. За да се намали грамажът с 50 г, например, трябва да се поръчат изцяло нови буркани. Оттам нататък се променя начинът на пакетиране, превозване и т.н.„При други продукти – варива, спагети, вафли – една такава промяна е много по-лесна“, уточни Богомил Николов. Той посъветва потребителите да гледат по-внимателно, когато пазаруват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай