Борисов отваря кабинет за бизнеса в министерството

Ресторантьорите да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка, подчерта Лъчезар Борисов

Борисов отваря кабинет за бизнеса в министерството | StandartNews.com

Средствата по мярката 60 на 40 са до края на септември. Мерките, които минават през Българската банка за развитие за безлихвени кредити за физически лица и компании с облекчени условия за кредитиране, ще работят до средата на годината, но има достатъчен ресурс и те да бъдат удължени до септември. Това стана ясно от коментар на министъра на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ. По думите му в Бюджета за 2021 г. са заложени и още нови мерки.

На въпрос дали ако заведенията отворят на 1 февруари в знак на протест, ще бъдат глобени, Борисов заяви: "Във всяка една икономика, демокрация, трябва да се спазват законите, правилата, в случая те са такива".

"Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, така че ресторантьорите да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка", подчерта министър Борисов. Ще има  и спешен телефон за кандидатите по антикризисните мерки. „Диалогът с бизнеса за мен е много важен”, завърши Борисов.По думите му, от властите се търси баланс - да се запази здравето на хората и едновременно да има стабилна икономика.

Мерките доказаха, че България се справя и от икономическа, и от здравна гледна точка много добре, е мнението на министър Борисов.

Интервенцията в момента реално е към милиард и половина, и още около половин милиард са в ход, обясни министърът относно финансовото подпомагане по икономическите мерки на държавата за справяне с пандемията.

По думите му има минимални забавяния на плащанията, защото администрацията трябва да обработи хиляди заявления, хиляди банкови кодове, айбани. Към момента сме подпомогнали над 300 000 работни места, а общо фирмите са около 50 000 и това е един огромен обем на работа.Друга причина за минимални забавяния е европейското право.

"Затова каня бизнеса да бъде заедно с нас, да взимаме заедно решения. Политиката, която прилагаме, е да стигнем до всяка една компания. Стремим се да не остане неподпомогнат бизнес", категоричен е министърът.

Очакванията ми за 2021 г., изхождайки от факторите на икономически растеж, запазеното потребление и раздвижването по отношение внос и инвестиции, са да реализираме икономически растеж между 2,6 до 3-4% през 2021 г. „Целта е минимум 80 на сто от изгубеното от кризата да бъде възстановено”, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

В следващите месеци предстои да бъдат сертифицирани инвестиционни проекти за 270 млн. лв. Достигналите средства към бизнеса са в размер на 1,5 млрд. лв., а други 500 млн. лв. предстои да бъдат раздадени. 

Икономическият министър посочи, че през неговото ведомство вече са раздадени 550 млн. лв. Отделно има договорени допълнителни 440 млн. лв. и се чакат 211 млн. лв. по европейския механизъм ReactEU. В момента се работи и по нови мерки, заложени в централния бюджет. Сред бизнеса най-популярна е мярката 60 на 40.

8 194 работодатели за подали документи по мярката „Запази ме”. До края на януари предстои да бъдат изплатени средствата за декември по мярката през социалното министерство, както и по схемата за подкрепа с оборотен капитал чрез приходната агенция.

Борисов направи и кратка ревизия на икономическата ситуация у нас през 2020 г. Той посочи, че България е единствената страна в ЕС, чието потребление продължава да расте, а безработицата в момента е под и около 7%. Дефицитът за миналата година е в размер на 3,6 млрд. лв. и въпреки това, според Борисов, сме напълнили фискалния резерв на страната. „България е една от държавите, които и от икономическа, и от здравна гледна точка се справя много добре”, коментира икономическият министър. Заделените от бюджета пари  за антикризисни мерки през 2020 г. са на стойност 2,8 млрд. лв. Очакванията за икономическия спад за миналата година е той да бъде между 3-4%.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай