БНБ с мрачна прогноза. Каква инфлация ни чака

Забавя се и растежът на икономиката

БНБ с мрачна прогноза. Каква инфлация ни чака | StandartNews.com

В макроикономическата си прогноза за март Българската народна банка (БНБ) предвижда растежът на БВП на България в реално изражение да се забави до 2,1 на сто през 2022 г. Редовната тримесечна прогноза е публикувана на страницата на БНБ.

За това забавяне на растежа на икономиката ще допринася най-вече прогнозираното забавяне на растежа на частното потребление и увеличаването на отрицателния принос на нетния износ. През 2023 г. БНБ очаква ръстът на БВП да се ускори до 3,9 на сто, след което да се забави до 3,7 на сто през 2024 г. За динамиката на реалния БВП през 2023 г. и 2024 г. най-съществено влияние ще оказва очакваният профил на усвояване на средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Засилената колебливост на цените на основни суровини на международните пазари и невъзможността на пазарните участници да определят дългосрочното им равновесно ниво предвид структурните промени, произтичащи от войната в Украйна, прехода към въглеродна неутралност в държавите от ЕС и заявените намерения на тези страни да намалят зависимостта си от внос на енергоизточници от Русия, водят до висока степен на несигурност пред прогнозата за инфлацията, посочват от БНБ.

Според базисния сценарий на прогнозата на БНБ годишната инфлация се очаква да продължи да се ускорява през 2022 г. и да възлезе на 9,6 на сто в края на годината (спрямо 6,6 на сто според прогнозата от края на 2021 г.). Има възможност инфлацията да бъде в широк интервал в края на годината (от 6,4 на сто до 15,2 на сто, като вероятността за това се оценява на 60 на сто). В БНБ очакват групата на храните и на енергията да има най-висок положителен принос за инфлацията в края на 2022 г.

В БНБ очакват темпът на нарастване на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) да се забави до 3,9 на сто в края на 2023 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай